Kemi
Hvorfor forskel i kogepunkt?
03. maj 2008 af
Maja E (Slettet)
Jeg skal redgøre hvorfor CH4 og SiH4 har forskellige kogepunkter.
Kp CH4 = -161,3
kp SiH4 = -111,9
Har SiH4 højere kogepunkt end CH4 fordi den vejer mere? eller hvorfor?
Kp CH4 = -161,3
kp SiH4 = -111,9
Har SiH4 højere kogepunkt end CH4 fordi den vejer mere? eller hvorfor?
Svar #1
03. maj 2008 af Daniel TA (Slettet)
Generelt siger man at det er de intermolekylærer krafter der afgøre de fysiske egenskaber (kogepunkt og smeltepunkt). De intermolekylærer krafter er delt op i Van der Waals kræfter, der er bindinger mellem C-atomer i forskellige molekyler, dvs jo længere molekyler desto større kogepunkt. En anden kraft er hydrogenbindinger, der foregår i det enkelte molekyle. Men de det her molekyle er sammensat af lige mange atomer, må der være bindingen mellem atomerne der er stærkere end det andet.
Hvis det er SiH4 der har højest kogepunkt, må det være pga negativiteten.
Håber du forstod det :)
Hvis det er SiH4 der har højest kogepunkt, må det være pga negativiteten.
Håber du forstod det :)
Svar #2
04. maj 2008 af Maja E (Slettet)
ja, det gør jeg, men der er bare lige det, at der er samme forskel i elektronegativitet i de 2 molekyler.
Svar #3
10. maj 2008 af KemiKasper (Slettet)
Forklaringen er ikke forskel i elektronegativitet af C-H-bindingen versus Si-H-bindingen. Begge molekyler er tetraedriske og har derfor ikke noget dipolmoment (dvs. ikke nogen "total elektronegativitetsforskel"). Forklaringen er netop - som du selv nævner - det større masse af silan ift. methan.
Skriv et svar til: Hvorfor forskel i kogepunkt?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
