Fysik

Archimedes lov

03. maj 2008 af cloudo (Slettet)
En 12 cm tyk isflage med et areal på 20 m^2 flyder på havet.
Isens densitet er 0,92 g/cm^3 og vandets 1,03 g/cm^3

a) Hvor dybt synker isflagen?

b) Beregn den brøkdel af isflagen, som er under vand, og beregn derefter forholdet mellem isens og vandets densitet.

Hvordan laver jeg det?
Skal jeg bruge formel for Archimedes lov?: Fop = p*g*V
Fop = opdriften
p = Rho, væskens densitet
g = gravity/tyngdeacceleration 9,82N/kg (konstant)
V = rumfang

og F = V*g
F = force

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2008 af peter lind

Kald vandets vægtfylde p1 og isens vægtfylde p2. V rumfanget af isen, A arealet af isflagen, t isens tykkelse og h hvor dybt isen synker ned. Tyngdekraften på isen er da p2*V*g=p2*A*t*g.Opdriften på isen er vægten af det vand den fortrænger d.v.s. p1*A*h*g. Hvis der skal være ligevægt må de 2 kræfter ophave hinanden.

Svar #2
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

er det p2*A*t*g
0,92 g/cm^3 * 20 m^2 * 12 cm * 9,82N/kg = 2168,26N?????

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2008 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Ja.

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2008 af -Zeta- (Slettet)

faktisk 21682,6N

Svar #5
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

skulle jeg have flyttet kommaet her et sted? eller bare til sidst?
0,92 g/cm^3 * 20 m^2 * 12 cm * 9,82N/kg = 2168,26N

hvad med b'eren?
Beregn den brøkdel af isflagen, som er under vand
og
forholdet mellem isens og vandets densitet (skal man dividerer det med hinanden?) 0,92/1,03 = 0,893204g/cm^3?

Svar #6
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

Er der ikke nogen, der vil hjælpe???

Svar #7
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

......

Svar #8
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

Somebody HELP med b'eren!!

b) Beregn den brøkdel af isflagen, som er under vand
og
forholdet mellem isens og vandets densitet
(skal man dividerer det med hinanden? 0,92/1,03 = 0,893204g/cm^3?)

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

Ja, forholdet mellem isen og vandets densitet er det du har fundet. Ideen er så at du skal sammenligne med den brøkdel af isflagen der er under vand. Giver det mon det samme forhold?

Det kan du finde ud af ved at dividere voluminet af de to størrelser med hinanden, altså: divider volumen af den is der er under vandet med volumen af hele isklodsen (hvis du skriver det op kan du så se at arealet går ud, da det er det samme).

Svar #10
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

Tak, men hvordan beregner jeg?: Beregn den brøkdel af isflagen, som er under vand.

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

En brøkdel er også et forhold som det du beregnede lige før. Du skal finde forholdet mellem det af klodsen der er under vandet og hele klodsen.

Hele klodsens volumen er V1 = A*0,12 m og V2 = A*h kan du finde udfra den højde som du fandt i opgave 1. Brøkdelen er så V2/V1.

Svar #12
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

sådan her: (please hjælp, har været her siden kl.11)

V1 = A*0,12 m
20 * 0,12 = 2,4cm^3

V2 = A*h kan du finde udfra den højde som du fandt i opgave 1.
det forstår jeg ikke? er det 0,92 cm^3

og brøkdelen er 0,92/2,4?????

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

Du skal bruge den højde du skulle finde i opgave a. Altså hvor dybt isflagen synker ned. Jeg prøver at hjælpe dig på vej nu.

i #5 skrev du:

skulle jeg have flyttet kommaet her et sted? eller bare til sidst?
0,92 g/cm^3 * 20 m^2 * 12 cm * 9,82N/kg = 2168,26N

Som Zeta skriver er det ganske rigtigt F = 21682,6 N der er resultatet. Det er ikke pga. af et komma. Det er fordi du skal regne i SI-enheder (dvs. meter, kg, N osv.) for at få det rigtige resultat. Omregning:

0,92 g/cm^3 / 1000 * (100 * 100 * 100) = 920 kg/m^3
(her dividerer jeg med 1000 for at regne gram om til kg og ganger med 100*100*100 for at regne cm^3 om til m^3 - altså 100 for hver led da det er i tredje).



Den kraft du finder her skal du bruge til at finde h omtalt af #1 i ligningen

p2*A*t*g = p1*A*h*g

Her skal du isolere h for at finde hvor dybt isflagen synker ned.



h divideret med 12 cm er den brøkdel du skal finde i sidste opgave.

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

Og til #12. Nej h er ikke 0,92. Det er hvor dybt isflagen er sunket. Den er mindre end 0,12 m. Ellers ville isflagen være sunket helt ned under vandet.

Svar #15
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

ej, vil du ikke bare lave det for mig.
jeg har fuldstændigt glemt, hvordan man isolere h. mit bud er h = p1/h*g (men det er nok forkert!)

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

Okay, normalt nej, men du har vist set på nok fysik for idag :-)

p2*A*t*g = p1*A*h*g =>
p2*t = p1*h =>
h = p2*t / p1

Jeg får h til
h = 10,7 cm

og brøkdelen til
20 cm^2 * 10,7 cm / (20 cm^2 * 12 cm) = 0,893


Og pointen med opgaven er at det er det samme som forholdet mellem isens og vandets densitet som du selv har fundet ovenfor.

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. maj 2008 af humosof (Slettet)

Det jeg gjorde her var følgende:

p2*A*t*g = p1*A*h*g =>
(A og g står på begge sider. De kan divideres væk ved at dividere med A og g på begge sider).

p2*t = p1*h =>
(her dividerer jeg med p1 på begge sider)
p2*t / p1 = p1*h / p1 =>

p2*t / p1 = h


Giver det mening?

Svar #18
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

TUSIND TAK! :-D
mine øje svier også...

Svar #19
03. maj 2008 af cloudo (Slettet)

ja, sådan ik :-)

h = p2*t / p1

0,92*12/1,03 = 10,7184

Brugbart svar (0)

Svar #20
04. maj 2008 af humosof (Slettet)

Lige præcis

Skriv et svar til: Archimedes lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.