Fysik

Antallet af sole fra sol til jord - simpelt spørgsmål!

05. maj 2008 af aigh (Slettet)
Hejsa, jeg er i gang med en fysikrapport om overnævnte.

Vi kan beregne antallet af sole der kan være mellem himmel og jord ved hjælp af en geometrisk model. Ved brug af 2 stykker pap, heraf hvor det ene har et lille hul i midten, kan man danne et billede på papiret bagved, hvor diameteren kan bruges sammen med afstanden mellem papirene i en matematisk formel for at udregne antallet af sole.
Formlen hedder Afstand mellem papstykker / billedets diameter = antal sole.

Jeg har til opgave nu, at argumentere for, at ovennævnte brøk kan fortolkes som antallet af sole fra sol til jord.
Hvordan kan der argumenteres for det? Tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2008 af humosof (Slettet)

Jeg kan stille nogle ledende spørgsmål til dig, som måske kan hjælpe dig med at argumentere.

Hvad form har jorden og hvad form har solen?
Hvorfor kan du så bruge flade papstykker når sol og jord har en anden form?
Hvad skal afstanden mellem papstykkerne svare til i vores fysiske verden?
Hvad skal diameteren af den ene papskive svare til?

Kom med nogle bud, så hjælper jeg gerne på vej.

Svar #2
06. maj 2008 af aigh (Slettet)

Både jorden og solen er cirkelformede
Afstanden mellem papstykkerne svarer til afstanden mellem fx os og en stolpe på et kunstgalleri, hvor man bruger afstanden mellem os og stolpen til at måle afstanden til et kunstmaleri i baggrunden.
Diameteren af den ene papskive troede jeg var ligegyldig!

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2008 af humosof (Slettet)

> Både jorden og solen er cirkelformede

Ja, du har ret i at det er sådan vi ser dem når vi kigger udefra. Men som form vil man nok kalde dem kugleformede (selvom i hvert fald jorden er fladtrykt en smule, så den er faktisk en ellipsoide).

1. Argument: Solen er en kugle, den ligner en cirkel - dvs. vi ser dens rigtige bredde når vi kigger fra jorden.


Jeg er lige nødt til at høre lidt mere om modellen, er ikke sikker på om jeg har forstået det hele. Du skriver om dannelse af et billede. Mener du et billede der for eksempel dannes af lys gennem hullet i den ene papskive som et billede på den anden papskive?

Svar #4
06. maj 2008 af aigh (Slettet)

Ja, lige netop som du selv forklarede ;) altså, parallaksemetoden! Men jeg skal argumentere for hvorfor brøken Afstand mellem papstykker / billedets diameter = antal sole, passer!

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2008 af humosof (Slettet)

Jeg har et bud, men jeg skal gerne indrømme at jeg ikke er sikker på om det er måden at gøre det på.

Hvis man laver en tegning med papskiven med hullet i midten og derfra en trekant ud dels til den anden papskive og dels til solen kan man beregne følgende.

A = afstand ml. papskiver
d = diameter af billede
A_s = afstand til solen
D_s = solens diameter
#s = antallet af sole mellem jord og sol
p = vinkel som fremgår af beregning nedenfor

Antallet af sole må helt sikkert være #s = A_s / D_s. Problemet er at vi ikke kender hverken A_s eller D_s (det skal vi forestille os at vi ikke gør).

tan p = (d/2) / A

Idet trekanterne er ligedannede (tror jeg det hedder) findes denne vinkel også "overfor" i soltrekanten. Dvs.

tan p = (D_s/2) / A

Okay, så kommer tricket. For små vinkler er tan p = p. Prøv selv på din lommeregner.

Dvs. at forholdene mellem diameter og afstand er det samme. Derfor passer det med antal sole.

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2008 af humosof (Slettet)

Metoden er så selvfølgelig ubrugelig i praksis fordi papstykker er for små, men man har jo prøvet at gøre det ved hjælp af både månen og ved brug af de modsatte sider af jorden. Men det ved du sikkert mere end mig om :-)

Svar #7
06. maj 2008 af aigh (Slettet)

Hejsa! Tak for det detaljerede svar, jeg tror jeg vil bruge det, og se hvad læreren siger til det :D Tak for hjælpen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2008 af humosof (Slettet)

Tjaah, håber det var en hjælp. Hvis du gider må du meget gerne skrive hvordan det gik. Så kan jeg lære hvordan man "rigtigt" løser det.

Skriv et svar til: Antallet af sole fra sol til jord - simpelt spørgsmål!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.