Fysik

Vindmøllens optimale placering

17. maj 2008 af cloudo (Slettet)
hvordan regner jeg det ud??? forstår det ik...nogen der vil hjælpe...

Matematisk set er vindmøllens teoretiske maksimale effekt, P = ½ • p • R2 • Pluft • V3, en potenssammenhæng, y = b*x^a, med b = ½ • p • R2 • Pluft og a = 3.
Vindens hastighed repræsenterer den uafhængige variabel, x, og effekten den afhængige variabel, y.

På grund af træer, høje og vegetation kan vindforholdene variere betragteligt indenfor selv mindre geografiske områder.
En vindmølle står på en ikke-optimal placering. En anden – men ellers identisk – vindmølle står i samme geografiske område langt bedre placeret, hvor vinden i gennemsnit blæser med en 20 % højere hastighed.

a) Benyt standardmetode fra matematikken bag potenssammenhænge til at udregne, hvor mange procent mere energi den bedre placerede vindmølle producerer i forhold til den ikke-optimalt placerede vindmølle.

Hint til spørgsmål a): Svaret afhænger faktisk ikke af vingeradius, R, men hvis du ikke kan besvare opgaven, er du velkomment til at antage en værdi for R. Husk også: (1+r ikke-optimal) = (1+r optimal)^a.

Svar #1
17. maj 2008 af cloudo (Slettet)

ubs! der skulle have stået:
formlen for den teoretisk maksimale effekt for en vindmølle med 100 % nyttevirkning
P = ½ • pi • R^2 • Pluft • V^3
hvor pluft = 1.29
v = vindhastighed m/s
r = vinge radius

Somebody help!

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Så vidt jeg lige kan overskue:

Ikke optimal vindmølle: 1^3 = 1.. Dropper b her, da den nødvendigvis må være samme i begge og kalder vindens hastighed for 1.

Optimal vindmølle: (1,2)^3 = 1,728, altså er den maksimale effekt af den 72,8% højere. 1,2 satte jeg den til, da der var 20% mere vind: 1*1,20=1,20.

Svar #3
18. maj 2008 af cloudo (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!
men skal man slette ikke udregne b?
og skal man bruge vingeradius R?
håber du kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Tjah - så længe b og vingeradius er det samme ved begge vindrøller, kommer det jo ikke til at betyde noget når vi ser på den procentmæssige forbedring.

Svar #5
18. maj 2008 af cloudo (Slettet)

tak for hjælpen

Skriv et svar til: Vindmøllens optimale placering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.