Matematik
rødder / faktorisering?
30. maj 2008 af
blondin9000 (Slettet)
Lad eksempelvis en funktion f
være givet ved
f(x) = x^2 - x - 2
f kan så "faktor-opløses" i første-grads-faktorer:
f(x) = (x+1)*(x-2)
(denne opgave er fundet herinde på siden som et eksempel)
________________________________________________________
jeg forstår ikke hvordan man umiddelbart kan se at rødderne er 1 og 2 udfra f(x) = x^2 -x -2?)
Skal man først finde diskriminaten og så sætte ind i den pågældende formel afhængig af om diskriminaten viser den har en eller 2 rødder? eller hvordan bærer man sig ad...
være givet ved
f(x) = x^2 - x - 2
f kan så "faktor-opløses" i første-grads-faktorer:
f(x) = (x+1)*(x-2)
(denne opgave er fundet herinde på siden som et eksempel)
________________________________________________________
jeg forstår ikke hvordan man umiddelbart kan se at rødderne er 1 og 2 udfra f(x) = x^2 -x -2?)
Skal man først finde diskriminaten og så sætte ind i den pågældende formel afhængig af om diskriminaten viser den har en eller 2 rødder? eller hvordan bærer man sig ad...
Svar #1
30. maj 2008 af mathon
f(x) = x^2 - x - 2
du kan gøre, som du foreslog
d = (-1)^2-4*1*(-2) = 1+8 = 9 = 3^2>0
hvorfor der er to rødder
og
sqrt(d) = 3
rødderne:
x1 = (-b-sqr(d))/(2a) = (-(-1)-3)/2) = (1-3)/2 = -1
x1 = (-b+sqr(d))/(2a) = (-(-1)+3)/2) = (1+3)/2 = 2
f(x) = 1*(x-(-1))(x-2)
f(x) = (x+1))(x-2)
du kan gøre, som du foreslog
d = (-1)^2-4*1*(-2) = 1+8 = 9 = 3^2>0
hvorfor der er to rødder
og
sqrt(d) = 3
rødderne:
x1 = (-b-sqr(d))/(2a) = (-(-1)-3)/2) = (1-3)/2 = -1
x1 = (-b+sqr(d))/(2a) = (-(-1)+3)/2) = (1+3)/2 = 2
f(x) = 1*(x-(-1))(x-2)
f(x) = (x+1))(x-2)
Svar #2
30. maj 2008 af Esbenps
Metoden i #1 er fuldstændig korrekt, men også helt unødvendig.
Din funktion f(x) = x^2 - x - 2 er "normeret", dvs. at koefficienten på andengradsleddet er 1 (a = 1). Det betyder, at det er muligt at gætte sig til rødderne meget hurtigt. Der gælder nemlig følgende regel for rødderne r1 og r2 og hvor a, b og c er de sædvanlige koefficienter til andengradspolynomiet:
r1+r2 = -b
r1*r2 = c
I det her tilfælde er c = -2 og b = -1, så vi leder altså efter to tal, som lagt sammen giver 1 og ganget sammen giver -2.
Kigger vi først på deres produkt, som skal være -2 så er det første der falder mig ind tallene -1 og 2 eller 1 og -2. Deres sum skal være 1, så vi har altså nu fundet rødderne -1 og 2, hvilket giver os
f(x) = (x+1)(x-2)
Det virker måske en smule forvirrende til at begynde med, men meget hurtigt foregår det faktisk bare som en meget hurtig hovedregning!
Din funktion f(x) = x^2 - x - 2 er "normeret", dvs. at koefficienten på andengradsleddet er 1 (a = 1). Det betyder, at det er muligt at gætte sig til rødderne meget hurtigt. Der gælder nemlig følgende regel for rødderne r1 og r2 og hvor a, b og c er de sædvanlige koefficienter til andengradspolynomiet:
r1+r2 = -b
r1*r2 = c
I det her tilfælde er c = -2 og b = -1, så vi leder altså efter to tal, som lagt sammen giver 1 og ganget sammen giver -2.
Kigger vi først på deres produkt, som skal være -2 så er det første der falder mig ind tallene -1 og 2 eller 1 og -2. Deres sum skal være 1, så vi har altså nu fundet rødderne -1 og 2, hvilket giver os
f(x) = (x+1)(x-2)
Det virker måske en smule forvirrende til at begynde med, men meget hurtigt foregår det faktisk bare som en meget hurtig hovedregning!
Skriv et svar til: rødder / faktorisering?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
