Fysik

Kosmologi: mørkt stof, mørk energi, universets udvidselse

10. juni 2008 af pillfinger (Slettet)
hey jeg har trukket kosmologi i fysik eksamen på c niveau og er godt i gang med opgaven.
Men er usikker på nogle punkter og ville blive meget taknemlig hvis nogle ville se på det:

Mørkt stof = det er, sammen med det synlige stof, med til at holde sammen på galakserne, da tyngde kraften ikke alene er nok til at holde dem sammen.

Mørk energi= da der ikke er nogen der har kunne finde energien, der får universet til at udvide sig har man kaldt det for mørk energi.

Jeg har læst flere steder på nettet at universet udvider sig hurtigere og hurtigere men kan ikke finde grunden til det? Jeg ved at den mørke energi er en slags anti tyngde kraft som får universet til at udvide sig. Men er grunden til at det sker hurtigere fordi at massen af Universet er blevet mindre og derfor aftager tyngdekraftens virkning? Hvis det er tilfældet vil det så ikke betyde at massen af Universet bliver mindre og mindre og Universet bare bliver større og større og hvad vil der så ske?

Kom endelig med kritik og sig til hvis der er noget andet der er meget vigtigt at få med omkring kosmologi.
På forhånd tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2008 af Esbenps

Ja, mørkt stof må eksistere, da galakserne ellers ville ryge fra hinanden pga. rotationen. Der må altså eksistere noget usynligt masse, som er med til at holde stjernerne sammen gennem tyngdekraften.

Mørk energi er indført, da man har observeret at universet ikke bare udvider sig; det accelererer udad. Accelerationen arbejder mod tyngdekraften. Dette kræver energi; denne energi kaldes for mørk energi, da man ikke aner, hvor den kommer fra...

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Massen af universet bliver ikke mindre med tiden. Da du kan betragte universet som et lukket system er energien konstant. Da energi er det samme som masse er massen konstant.

Hvordan universet vil ende afhænger af de kosmologiske parametre og derfor er der flere muligheder. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2008 af Riemann

#0
Du skriver:

"Men er grunden til at det sker hurtigere fordi at massen af Universet er blevet mindre og derfor aftager tyngdekraftens virkning? Hvis det er tilfældet vil det så ikke betyde at massen af Universet bliver mindre og mindre og Universet bare bliver større og større og hvad vil der så ske?"

Massen bliver ikke mindre (som #2 også skriver). Derimod bliver massetætheden (=densiteten) mindre da universet bliver større. Dette gør at tyngdekraften fra massen bliver mindre med tiden.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2008 af QaZZaQ

Mørkt stof = det er, sammen med det synlige stof, med til at holde sammen på galakserne, da tyngdekraften (fra det lysende stof alene) ikke er nok til at holde dem sammen. Mørkt stof yder den resterende tyngdekraft i galakser.

Afhængigt af hvor meget I har gennemgået kunne det i forbindelse med mørkt stof måske være en ide at komme ind på hvordan man detekterer mørkt stof. (rotationskurver og evt. gravitationelle linser)

Andre vigtige ting i forbindelse med kosmologi er selvfølgelig Hubbles lov og konstant.

Samt densitetsparametren.

Afhængigt af tid og ambitionsniveau kunne du kigge på Friedmann Ligningerne. Men dette anbefaler jeg kun i tilfælde af at du har et stort tidsoverskud.

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2008 af QaZZaQ

Og i forbindelse med Mørk energi kunne du nævne det som Einstein har omtalt som hans største fejl; den Kosmologiske konstant.

Skriv et svar til: Kosmologi: mørkt stof, mørk energi, universets udvidselse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.