Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Omsætning pr. Krone OSV! Hjælp
15. juni 2008 af
CRL1 (Slettet)
Fiktive resultatopgørelser i 1000 kr.
2005, 2006, 2007,
Nettoomsætning
17.200, 19.500, 19.900,
Vareforbrug
9.100, 10.000, 10.200,
Bruttofortjeneste
8.100, 9.500, 9.700,
Andre eksterne omkostninger
2.700, 2.800, 2.850,
Personaleomkostninger
3.700, 4.200, 4.250,
Indtjeningsbidrag
1.700, 2.500, 2.600,
Afskrivninger
500, 650, 750,
Resultat før renter
1.200, 1.850, 1.850,
Renteomkostninger
100, 150, 200,
Årets resultat
1.100, 1.700, 1.650,
Gennemsnitligt antal beskæftigede
15,2 - 15,8 - 16,3
Omsætning pr. lønkrone
4,65 - 4,64 - 4,68 -
Overskud pr. lønkrone
0,32 - 0,44 - 0,44 -
Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget
1.132 - 1.234 - 1.221 -
5.2 Forklar beregningen af følgende nøgletal:
Omsætning pr. Lønkrone, Overskud pr. Lønkrone, Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget.
5.3 Forklar "Peter" hvad de forskellige nøgletal fortæller om personalets effektivitet.
Nogen der kan huske det?
2005, 2006, 2007,
Nettoomsætning
17.200, 19.500, 19.900,
Vareforbrug
9.100, 10.000, 10.200,
Bruttofortjeneste
8.100, 9.500, 9.700,
Andre eksterne omkostninger
2.700, 2.800, 2.850,
Personaleomkostninger
3.700, 4.200, 4.250,
Indtjeningsbidrag
1.700, 2.500, 2.600,
Afskrivninger
500, 650, 750,
Resultat før renter
1.200, 1.850, 1.850,
Renteomkostninger
100, 150, 200,
Årets resultat
1.100, 1.700, 1.650,
Gennemsnitligt antal beskæftigede
15,2 - 15,8 - 16,3
Omsætning pr. lønkrone
4,65 - 4,64 - 4,68 -
Overskud pr. lønkrone
0,32 - 0,44 - 0,44 -
Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget
1.132 - 1.234 - 1.221 -
5.2 Forklar beregningen af følgende nøgletal:
Omsætning pr. Lønkrone, Overskud pr. Lønkrone, Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget.
5.3 Forklar "Peter" hvad de forskellige nøgletal fortæller om personalets effektivitet.
Nogen der kan huske det?
Svar #1
23. juni 2008 af emul0c
5.2
Omsætning pr. lønkrone:
Omsætning / Personaleomkostninger -> 17.200 / 3.700 = 4,65
Overskud pr. lønkrone:
Resultat før renter / Personaleomkostninger -> 1.200 / 3.700 = 0,32
Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget:
Omsætning / Antal fuldtidsbeskæftiget -> 17.200 / 15,2 = 1.132
5.3
"Hej Peter,
De forskellige nøgletal kan give dig en indikation, om hvor effektive dine medarbejdere er.
Som du kan se, så var omsætningen pr. fuldtidsbeskæftiget i år 2005 = 1.132, det vil sige, hvor stor omsætningen har været pr. marginale medarbejder. Året efter steg dette til 1.243, hvilket vil sige, at medarbejderne har været mere effektive. Dog kan man ikke uden videre bruge disse resultater til noget, da de kun indikere omsætningen, og som vi alle ved, så er det resultatet vi er interesseret i, når vi skal se på, om der har været overskud i virksomheden, da vi godt kan have en omsætning på 1 mia, men stadig have et underskud i resultatopgørelsen.
På samme måde, kan du se hvad omsætningen pr. lønkrone er, hvilket giver en indikation på, hvor meget du får igen af dine lønomkostninger. Dog kan dette ikke bruges til så meget, da du blot kan se en omsætning, men ikke nogle resultater.
Hvis du derimod kigger på overskud pr. lønkrone, vil du bedre kunne se, hvordan din "investering" af penge i form af medarbejdere, giver resultat. Der kan man se, at det største overskud er 2006, hvor de har det største resultat før renter, og stadig samme antal personaleomkostninger som i 2007."
Håber det var svar nok?
Omsætning pr. lønkrone:
Omsætning / Personaleomkostninger -> 17.200 / 3.700 = 4,65
Overskud pr. lønkrone:
Resultat før renter / Personaleomkostninger -> 1.200 / 3.700 = 0,32
Omsætning pr. fuldtidsbeskæftiget:
Omsætning / Antal fuldtidsbeskæftiget -> 17.200 / 15,2 = 1.132
5.3
"Hej Peter,
De forskellige nøgletal kan give dig en indikation, om hvor effektive dine medarbejdere er.
Som du kan se, så var omsætningen pr. fuldtidsbeskæftiget i år 2005 = 1.132, det vil sige, hvor stor omsætningen har været pr. marginale medarbejder. Året efter steg dette til 1.243, hvilket vil sige, at medarbejderne har været mere effektive. Dog kan man ikke uden videre bruge disse resultater til noget, da de kun indikere omsætningen, og som vi alle ved, så er det resultatet vi er interesseret i, når vi skal se på, om der har været overskud i virksomheden, da vi godt kan have en omsætning på 1 mia, men stadig have et underskud i resultatopgørelsen.
På samme måde, kan du se hvad omsætningen pr. lønkrone er, hvilket giver en indikation på, hvor meget du får igen af dine lønomkostninger. Dog kan dette ikke bruges til så meget, da du blot kan se en omsætning, men ikke nogle resultater.
Hvis du derimod kigger på overskud pr. lønkrone, vil du bedre kunne se, hvordan din "investering" af penge i form af medarbejdere, giver resultat. Der kan man se, at det største overskud er 2006, hvor de har det største resultat før renter, og stadig samme antal personaleomkostninger som i 2007."
Håber det var svar nok?
Skriv et svar til: Omsætning pr. Krone OSV! Hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
