Fysik
Fuldstændigt uelastisk stød
26. september 2004 af
Export (Slettet)
Jeg har en opgave, som jeg gerne vil have hjælp til. Den lyder som følger:
En riffelkugle med massen 8,00 g rammer, og sætter sig fast i, en træklods - der hviler på en friktionsløs vandret overflade - hvori der er fastspændt en fjeder. Sammenstødet (dvs. mellem projektilet og træklodsen) presser fjederen 15,0 cm sammen. kalibrering af fjederen viser, at en kraft på 0,750 N trykker fjederen 0,250 cm sammen.
Find størrelsen af klodsens hastighed lige efter sammenstødet.
Jeg er kommet frem til at fjederkonstanten er 300 N, og heraf W_fjeder = 3,375 J, men jeg kan ikke finde ud af at komme videre. Jeg skal sikkert bruge, at der er impulsbevarelse, men jeg er som sagt kørt fast.
En riffelkugle med massen 8,00 g rammer, og sætter sig fast i, en træklods - der hviler på en friktionsløs vandret overflade - hvori der er fastspændt en fjeder. Sammenstødet (dvs. mellem projektilet og træklodsen) presser fjederen 15,0 cm sammen. kalibrering af fjederen viser, at en kraft på 0,750 N trykker fjederen 0,250 cm sammen.
Find størrelsen af klodsens hastighed lige efter sammenstødet.
Jeg er kommet frem til at fjederkonstanten er 300 N, og heraf W_fjeder = 3,375 J, men jeg kan ikke finde ud af at komme videre. Jeg skal sikkert bruge, at der er impulsbevarelse, men jeg er som sagt kørt fast.
Svar #2
26. september 2004 af Lurch (Slettet)
jeg er overhovedet ikke sikekr på om det ehr er rigtigt. Jeg kan ikke helt få impulsbevarelse ind i det, men prøv at kigge på harmonisk svingning!
Stedfunktion for træklodsen
A er amplitude
s(t)=A*sin(kvrd(k/m)*t)
Svingningstid
T=(2*PI)/kvrd(k/m)
Med en fjederkopnstant på 300N/m, og mass epå 8g
T=(2*PI)/kvrd(300Nm/0,008kg))
T=194s
du ved at fjederen presses 15cm sammen.
de 15cm er den ene yderposition i svingingen. dvs at det tager (1/4)T at nå derud
sæt ind i stedfunktionen
0,15=A*sin(194*48,5)
A=0,32
hastigheden i svingingen,
v(t)=w*A*cos(w*t)
hastighed til t=0, midterposition
v(0)=194*0,32*cos(194*0)
v(0)=62m/s
Stedfunktion for træklodsen
A er amplitude
s(t)=A*sin(kvrd(k/m)*t)
Svingningstid
T=(2*PI)/kvrd(k/m)
Med en fjederkopnstant på 300N/m, og mass epå 8g
T=(2*PI)/kvrd(300Nm/0,008kg))
T=194s
du ved at fjederen presses 15cm sammen.
de 15cm er den ene yderposition i svingingen. dvs at det tager (1/4)T at nå derud
sæt ind i stedfunktionen
0,15=A*sin(194*48,5)
A=0,32
hastigheden i svingingen,
v(t)=w*A*cos(w*t)
hastighed til t=0, midterposition
v(0)=194*0,32*cos(194*0)
v(0)=62m/s
Skriv et svar til: Fuldstændigt uelastisk stød
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
