Fysik

Antal skaller i et atom

19. juni 2008 af matarg (Slettet)
Antallet af elektroner i et atom udregnes ved:
skal nr^2 * 2

Er det antal elektroner i alt, eller i den skal?

Fx Cl (chlor)<- 3. periode = 3 skaller

skal nr 1 = 2 elektroner
skal nr 2 = 8 elektroner
skal nr 3 = 18 elektroner


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Den formel bruges til at udregne antal mulige elektroner i den givne skal, og derfor ikke for hele atomet :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2008 af mathon

...men gælder kun for n<=4...

Svar #3
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

Ja okay.. Min fejl :D Det ligger langt tilbage..

Z skal placeres ind i det mulige antal ik?

Chlor : Z=17
dvs 7 elektroner i den yderste skal? Den vil gerne have en elektron??

Svar #4
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

#2
???

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Gælder åbenbart kun for n mindre end eller lig med 4. Den var ny :)
Forstår ikke lige hvad du mener i #3

Svar #6
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

Kan du ikke forklare den regl med n<=4?

Og bare for at tjekke om jeg har forstået det korrekt, så er der 7 elektroner i den yderste skal af Cl, ik?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jo, det er der. Og derfor bliver den til Cl- som ion, som du selv er lidt inde på.

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. juni 2008 af juventuz (Slettet)

#6 jo 7 elektroner.

Kig i dit periodiske system er der nogle skaller, som har mere end 32 (4^2*2) elektroner? Derfor gælder denne regel

Svar #9
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

Okay, bruger lige samme tråd til et spørgsmål om ioner..

NO3- - hvor mange elektroner har den? hvordan regner man det ud?

Svar #10
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

hov det var kun et -

dvs NO3-

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det er to forskellige atomer. Find ud af hvor mange et neutral N-atom har og det samme med O-atom. Derefter skal du ligge antallet af negative ladninger til, i det her tilfælde er det 1.

Svar #12
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

N=7 O=8

antal elektroner = 15?

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Næsten, du glemmer at ionen har én negativ ladning, så du skal sige: 7+8+1=16 elektroner

Svar #14
19. juni 2008 af matarg (Slettet)

skal man ikke minusse når den er negativ så der er 14?

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Nej, for en elektron har en negativ ladning, og det er jo elektroner du tæller.

Skriv et svar til: Antal skaller i et atom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.