Matematik

potensfunktion, løsning grafisk

20. juni 2008 af frkmaiken (Slettet)
Hej .

er lidt i knibe da jeg skal besvare følgende spørgsmål i min kommende matematikeksamen.

Gør rede for løsning af ligninger både ved beregning og ved grafisk løsning.
Dette skal gøres bl.a. ved en potensligning, og kan nemt løse denne ved beregning, men mit spørgsmål til jer er: hvordan løser man en potensligning grafisk?

Jeg ved at værdien b kan aflæses som y-vædrien til skæringspunktet mellem grafen for f og en lodret linje gennem X = 1
men kan ikke rigtigt se, hvordan man kan komme videre derfra ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Grafisk løsning kan betyde to ting:

1. Aflæsning af løsning vha. en graf med øjemål

2. At sætte lommeregner/computer til at finde løsningen grafisk, dvs. som skæring mellem to grafer eller som ekstremum eller som nulpunkt for en funktion

Svar #2
20. juni 2008 af frkmaiken (Slettet)

Hmm. Udfra opgaveformulering vil jeg vurdere at det er: 1. Aflæsning af løsning vha. en graf med øjemål

Da man jo indtegner grafen på et dobbeltlogaritmisk papir, har jeg som svært ved at se hvordan man kan gøre dette?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Det er svært at forklare på skrift - så skal jeg jo først tegne en graf, vi kan tale om... Hvis du f.eks. skal løse ligningen y=bx^a så y=520, hvor b=33 og a=2,1 skal man finde 520 på y-aksen og derfra bevæge sig parallelt med x-aksen indtil man "rammer" grafen - som er en ret linje i dobb.log. Når man rammer denne skal man bevæge sig parallelt med y-aksen indtil man "rammer" x-aksen. Her aflæses løsningen (men man skal lige holde styr på skalaen, da den også er dobbeltlogaritmisk på x-aksen).

Svar #4
20. juni 2008 af frkmaiken (Slettet)

Okay. mange tak.
Men det vil sige, at det tal man får når man aflæser er x eller?
tror jeg er blevet halvforvirret nu.

og kan man løse en ligning grafisk, som f.eks hedder Y = 10x^2,4 ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Man skal kende alt pånær x, og x er det svar, man søger - ellers er ligningen ikke fastlagt. Når man siger "løs ligningen" og ikke f.eks. "find tallet a" elelr "find tallet b", så mener man "find x".

Svar #6
21. juni 2008 af frkmaiken (Slettet)

okay, så forstår jeg det.
Så når man løser ligningen, som du har forklaret i #3 så er finder man x og derved er ligningen løst til fulde på en grafisk måde?

Utrolig mange tak for det.

Skriv et svar til: potensfunktion, løsning grafisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.