Matematik
Induktionsbevis for en lukket formel
23. juni 2008 af
datmat (Slettet)
Jeg er gået i stå i induktionsskridtet. Opgaven lyder sådan her.
Find en lukket formel for forfølgende udtryk: [Græsk sumtegn(1/2^i), øvre grænse n, nedre grænse i=1], og bevis at formlen er korrekt.
Min påstand på en lukket formel for udtrykket er:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n, nedre grænse i=1] = 1-(1/2^n)
Induktionsbevis for at min påstand er korrekt:
Basisskridt:
n=1
Venstre side:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse 1, nedre grænse i=1] = [Græsk sumtegn(1/2^1) øvre grænse 1, nedre grænse i=1] = 1/2
Højre side:
1-(1/2^n) = 1-(1/2^1) = 1/2
Da venstre side er lig med højre side er min basisskridt OK !
Induktionsskridt:
Jeg antager at formlen er korrekt for n. Jeg vil nu bevise at formlen også er korrekt for n+1 Dvs. jeg vil nå frem til følgende udtryk:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n+1, nedre grænse i=1] = 1-(1/2^n+1)
Jeg prøver på at regne mig frem til udtrykket herunder.
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n+1, nedre grænse i=1] = [Græsk sumtegn(1/2^i), øvre grænse n, nedre grænse i=1] + (1/2^n+1)
= (1-(1/2^n)) + (1/2^n+1) = (1-(2/2^n+1)) + (1/2^n+1)
Nu kan jeg komme videre i min udregning !
Find en lukket formel for forfølgende udtryk: [Græsk sumtegn(1/2^i), øvre grænse n, nedre grænse i=1], og bevis at formlen er korrekt.
Min påstand på en lukket formel for udtrykket er:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n, nedre grænse i=1] = 1-(1/2^n)
Induktionsbevis for at min påstand er korrekt:
Basisskridt:
n=1
Venstre side:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse 1, nedre grænse i=1] = [Græsk sumtegn(1/2^1) øvre grænse 1, nedre grænse i=1] = 1/2
Højre side:
1-(1/2^n) = 1-(1/2^1) = 1/2
Da venstre side er lig med højre side er min basisskridt OK !
Induktionsskridt:
Jeg antager at formlen er korrekt for n. Jeg vil nu bevise at formlen også er korrekt for n+1 Dvs. jeg vil nå frem til følgende udtryk:
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n+1, nedre grænse i=1] = 1-(1/2^n+1)
Jeg prøver på at regne mig frem til udtrykket herunder.
[Græsk sumtegn(1/2^i) øvre grænse n+1, nedre grænse i=1] = [Græsk sumtegn(1/2^i), øvre grænse n, nedre grænse i=1] + (1/2^n+1)
= (1-(1/2^n)) + (1/2^n+1) = (1-(2/2^n+1)) + (1/2^n+1)
Nu kan jeg komme videre i min udregning !
Svar #1
23. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Læg blot de to sidste brøker sammen...
-(2/2^n+1) + (1/2^n+1) = -1/2^(n+1)
Finito
-(2/2^n+1) + (1/2^n+1) = -1/2^(n+1)
Finito
Skriv et svar til: Induktionsbevis for en lukket formel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
