Matematik

nulpunkter for faktoriseret 3. og 4. grads polynomier

08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

Søger hjælp til hvordan jeg finder nulpunkter til nedenstående faktoriserede 3. og 4. grads poynomier.

a: 3.grads faktoriseret polynom:  f '(x)3x^2 - 6x - 9.

- nulpunkter skal give -1 og 3.

- jeg kan ikke ved finde frem til de rigtige nulpunkter ved at bruge den almindelige diskriminant og nulpunktsformel.

b:  4. grads faktoriseret polynom: f ' (x) 3x^3 - 3x^2 - 12x + 12.

- nulpunkter skal give -2 og 1 og 2.

samme problemstilling som i a. - skal man sætte det mindste x udenfor eller..???


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Et faktoriseret polynomium af 4. grad vil se således ud:

ax4+bx3+cx2+dx+e=a(x-x1)(x-x2)(x-x3)(x-x4), hvor (x1,x2,x3,x4) er rødder til polynomiet.

De funktioner, du har opskrevet, er afledte er derfor ikke faktoriserede.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. august 2008 af mathon

f '(x) = 3(x2 - 2x - 3)  = 3(x2 - 2x +1 - 1 - 3) = 3((x2 - 2x +1) - 4)  = 3((x-1)2 - 4)

3((x-1)2 - 4) = 0, hvoraf
(x-1)2 - 4 = 0
(x-1)2  = 4
x-1 = +-2
x = 1+-2

x01 = 3 og x02 = -1



Brugbart svar (1)

Svar #3
08. august 2008 af mathon

...eller med diskriminant

3x2 - 6x - 9 = 0

a = 3
b = -6
c = -9

d = b2 -4ac = (-6)2 - 4*3*(-9) = 36-(-108) = 144 = 122
√(d) = 12

x = (-b±√(d))/(2a) = ((-(-6)±12)/(2*3)

xo1 = 18/6 = 3 og xo2 = (-6)/6 = -1


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2008 af mathon

...hvis α er rod i et polynomium, P(x), er (x-α) divisor i P(x):

og
P(x) = (x-α)*P1 (x)


Svar #5
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

ja sorry- mente også afledt. mange tak for hjælpen - jeg kigger på det.,

er det samme procedure med det afledte 4.grads polynom?


Svar #6
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

endnu et spørgsmål::

f '(x) = 3(x2 - 2x - 3)  = 3(x2 - 2x +1 - 1 - 3) = 3((x2 - 2x +1) - 4)  = 3((x-1)2 - 4) - hvor kommer de to fremhævede 1 taller fra?

og det sidste led  3((x-1)2 - 4) - hvordan findes frem til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. august 2008 af mathon

f ' (x)  = 3x3 - 3x2 - 12x + 12 

ved efterprøvning ses,

at
f ' (1) = 0, hvoraf
3x3 - 3x2 - 12x + 12  = (x-1)*(3x2 -12) = 3(x-1)(x2-4) = 3(x-1)(x2 - 22)  = 3(x-1)(x-2)(x+2) 

da

a2 - b2 =  (a-b)(a+b)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. august 2008 af mathon

...du bør "mestre" polynomiers division...


Svar #9
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

jeg læser alt hvad jeg kan - men med fuldtids arbejde ved siden af er der ret meget at holde styr på.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. august 2008 af mathon

#6

hvis x2 - 2x skal kvadratkompletteres til (x-1)2 = x2 - 2x + 1
mangler 1

hvilket klares ved at addere 1 og subtrahere 1


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. august 2008 af mathon

#9

BESTEMT!!!


Svar #12
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

ved en funktion givet f '(x) 4*x^3=0

- for at finde nulpunkter skal jeg så bruge gættemetoden eller variabelskriftsmetoden ved polynomiers division.?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#12: Generelt for 3. gradsligninger findes der en formel, der giver dig løsningerne. Den er dog ikke en del af pensum i de gymnasielle uddannelser, så vidt jeg ved, og derfor er det helt fair at bruge lommeregneren til at finde nulpunkter til 3. grad og opefter. I dit konkrete tilfælde ses det hurtigt, at der kun er én løsning ved x=0 for at få f'(x) til at give 0.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. august 2008 af mathon

f '(x)  = 4*x3=0

4*x03 = 4*x0*x0*x0* = 0

med (tredobbelt)roden x0 = 0


Svar #15
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

#13 kan du forklare mig lidt mere hvordan det kan ses hurtigt at det er x=0

hvis jeg skal bruge polynomiers division hvilken en af metoderne er så den rette.?


Brugbart svar (0)

Svar #16
08. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#15: #14 viser, at din ligning kun kan gå op med x=0. Du kan kalde det et kvalificeret gæt på en løsning, om du vil. :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. august 2008 af mathon

#14
...evt. skrevet

4*(x-0)3 = 0
til sammenligning med

#7


Svar #18
08. august 2008 af HeidiBank (Slettet)

mange tak. jeg forsøger at hitte rede i det hele, men der er virkelig meget!

- jeg vender formentlig tilbage! - tak igen :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#18: De generelle rødder for en tredjegradsligning kan ses her:

http://www.josechu.com/ecuaciones_polinomicas/cubica_solucion.htm


Skriv et svar til: nulpunkter for faktoriseret 3. og 4. grads polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.