Matematik

Hjælp til matematik, HASTER! :)

19. august 2008 af Super13 (Slettet)

3 tal:  a1 + a2+a3 = har aritmetisk progression.

3 tal: g1, g2, g3= har geometrisk følge

Hvis vi danner de 3 summer, a1+g1= 85 , a2 +g2=76,   a3+g3=84 får vi summen som står efter = tegnet.

Hvis vi danner summen a1+a2+a3= 126

Opgaven lyder således: find leddene i de 2 progressioner :)

- Nogle der kan hjælpe? Har fået nogle tal, men det giver ik mening, så snart jeg kommer ned til anden del af opgaven..


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Du har at a2 = a1+k og a3 = a2+k. Hvis vi nu sætter a = a1, så gælder der at a2 = a+k og a3 = a+2k.

For den geometriske progression gælder g2 = g1·q og g3 = g2·q. Hvis vi her sætter g = g1, så gælder der at g2 = g·q og g3 = g·q2.

Med disse definitioner bliver dine ligninger følgende:

a+g = 85

a+k+g·q = 76

a+2k+g·q2 = 84

3a+3k = 126

Dette store ligningssystem skal nu trevles op... Jeg vender tilbage, men prøv evt. selv. (Jeg har løst den)


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Til de utålmodige ligger løsningen i min profiltekst ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2008 af miss13 (Slettet)

Eh, hvor du du p og q fra? Jeg er lige stået af kan jeg fornemme..


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#3 Der er tale om hhv. aritmetisk progression, hvor der lægges en konstant, som jeg har valgt at kalde for k, til for hver gang. Geometrisk progression betyder at man skal gange med en faktor hver gang. Denne faktor er ubekendt, så jeg kalder den q. Alt i alt er det en ret svær opgave, så det er naturligt at mange vil finde den svær at forstå - det er et spørgsmål om matematisk træning!


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Nu poster jeg min løsning i selve tråden:

a+g = 85 ⇔ a = 85-g, så fremover kan a erstattes med 85-g i de andre ligninger.

3a+3k = 126 ⇔ k = 42-a ⇔ k = g-43, så fremover kan k erstattes af g-43 efter behag.

a+k+g·q = 76 ⇔ 85-g+g-43+g·q = 76 ⇔ g·q = 34 ⇔ g = 34/q, så fremover kan g erstattes med 34/q

og

a+2k+g·q2 = 84 ⇔ 85-g+2g-86+g·q2 = 84 ⇔ g(q2+1) = 85 ⇔ (34/q)·(q2+1) = 85

 ⇔ 34q2-85q+34 = 0, hvilket giver at q=[85±√(852-4·34·34)]/[2·34]

Deraf fås at q=2 eller q=0,5. Derpå kan g beregnes vha. ligningen g=34/q. Så kan k beregnes vha. ligningen k=g-43 og a vha. ligningen a=85-g. Til sidst kan progressionerne beregnes.

For q=2 fås (a1,a2,a3) = (68,42,16) og (g1,g2,g3) = (17,34,68).

For q=0,5 fås (a1,a2,a3) = (17,32,57) og (g1,g2,g3) = (68,34,17).


Skriv et svar til: Hjælp til matematik, HASTER! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.