Matematik

Hjælp til en opgave

23. august 2008 af kim19 (Slettet)

Jeg har denne opgave jeg ikke ved hvordan jeg skal komme igang med overhoved håber en kan hjælpe.

Vis at linjen med ligningen y=3x-4,5 er tangent til grafen for f(x)= 0,5x^2

hvordan skal jeg komme igang, når jeg skal vise det.

Håber en kan hjælpe, på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2008 af mathon

1)  differentier f(x)

2)  løs ligningen f ' (xo) = 3

3)  opstil tangentligningen for tangenten med røringspunkt (xo,f(xo)) og reducer den til formen
y = ax + b

4)  sammenlign med y = 3x-4,5


Svar #2
23. august 2008 af kim19 (Slettet)

er ikke helt med: Har gjort følgende.

differentier f(x) 0,5x^2
 f'(x)=x


f(3)=4,5

så opstiller jeg tangentligningen, og her går jeg i stå

Jeg har skrevet: y-3=4,5(x-3) men dette er forkert kan jeg godt se ?

men hvad gør jeg forker.

kan se at tangentligningen må være y-4,5=3(x-3) fordi så får jeg y=3x-4,5

Men forstår ikke hvordan den kan blive det??


Svar #3
23. august 2008 af kim19 (Slettet)

nåå skal jeg ikke bruge.

y-yo=a(x-xo)

så får jeg jo: y-4,5=3(x-3) og får dermed y=3x-4,5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2008 af mathon

f ' (xo) = xo = 3

f(xo) = f(3) = 4.5
tangentligning:
y - 4.5 = 3(x-3)
eller
y = 3x - 4.5


Svar #5
23. august 2008 af kim19 (Slettet)

er det tangent lingningen du bruger der, er det ikke linjens ligning


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2008 af mathon

tangentligningen er
ligningen for den rette linje

med hældningskoefficient f '(xo) gennem punktet Po(xo,yo)
dvs.
punkt-retnings-formlen

...en tangent er en ret linje som alle andre rette linjer og kan derfor udtrykkes ligningsmæssigt
som "linjens ligning"...


Skriv et svar til: Hjælp til en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.