Fysik

Varmekapasitets opgave

26. august 2008 af shafh (Slettet)

Hej.

Jeg sidder for tiden med en opgave om varmekapacitet som jeg er meget i tvivl om hvordan skal løses. Jeg håber nogle kan hjælper mig lidt på vej, og eventuelt se om det jeg gør er korrekt. Her er opgaven:

En varme/kulde-pose opvarmes i varmt vand, hvorefter den lægges ned i en beholder med 1,29 kg vand. I løbet af nogle minutter falder posens temperatur 27,9 grader C, mens vandets temperatur stiger 8,9 grader C.

Beregn en værdi for posens varmekapacitet.

Håber i kan hjælpe. Mine egne (usikre) beregninger postes i næste post


Svar #1
26. august 2008 af shafh (Slettet)

Det jeg har tænkt er at joule jo defineres som: "energi benyttet til at varme 1 g vand 1 grad op".

Derfor vil jeg sige der er tilført 11481 J til vandet da: 1290 gram *8,9 grader = 11481 J

Dertil tænker jeg at man måske skal benytte formlen for varmekapacitet: Q = C * delta_T

Det vil betyde at udregningerne vil se således ud: 11481 J = C * 27,9 grader, hvilket medfører at C (varmekapaciteten er 411,5 J/(kg*C).

Men 411,5 Joule er da rimelig urealistisk. Er det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#1: Hvis du er usikker på dit resultat kan du prøve at slå op i en tabel over specifikke varmekapaciteter og sammenligne med nogle af de værdier, du finder der.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2008 af Jerslev (Slettet)

Yderligere skal du lige passe på med ikke at blande varmekapacitet og specifik varmekapacitet sammen.


Svar #4
26. august 2008 af shafh (Slettet)

Ehm... Tja. Men jeg er nu stadig i tvivl. Jeg ved ikke hvad en varme/kulde pude er lavet af, så det er også svært at finde ud af selv om du kikker i databogen


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Så prøver vi lige at gennemgå opgaven. :)

Den varme din pose tilføres i det første vandbad skal bruges til at opvarme det andet vand samtidig med, at posen selv går ned i temperatur.

Dvs., at -Cp?Tp=mcc?Tv

Prøv at benytte denne ligning til at finde Cp.


Svar #6
26. august 2008 af shafh (Slettet)

Har endelig fået den løst. Men tak for hjælpen alle der har hjulpet:

C=m*c
1,29 kg vand * 4,18 kJ/(kg*K) = 5,391 Kj/K
Q=C*delta_T
5,391 Kj/K *8,9 K = 48,0 Kj

I lukket system er energi ens.
Q_vand+Q_pose=0
48,0 Kj= C * 27,9=1,72 Kj/K


Skriv et svar til: Varmekapasitets opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.