Kemi

svær redox

28. august 2008 af liridon (Slettet)

Hvordan adstemmer man disse redoxreaktioner..

_x.. betyder sænket

^x... betyder hævet

basisk:

Al  +     NO_3^-           --------->          AlO_2^-             +              NH_3

sur:

MnO_4^-        +               Br^-              -------------->              Br^2           +                 Mn^2+

tak på forhånd   


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2008 af Da-ted (Slettet)

Du skal lige huske at skrive tilstandsformer på:)

Først ser du på de enkelte stoffer, hvor meget de går op ned. Lad os starte med Al:

Al har på venstreside OT=0

Al har på højresiden OT=3 .. dette skyldes at hvert enkelt O har oxidationstallet -2. Der er 2 oxygen hvilket giver -4. Al skal have oxidationstallet 4 for at neutralisere dette men da hele AlO2- har OT=-1 må Al have OT -4+x=-1<=>x=3.. Altså OT 3

Al går altså 3 op i oxidation (højre minus venstreside eller 3-0)

Nu kigger du på nitrogen, N.

N har OT = 5 på højresiden.. Samme ide som ovenfor

På venstresiden har N OT=-3

Den går altså 8 ned.

Dette bruges til at bestemme fortegnende. Idet der sker en udveksling af elektroner i et lukket system skal antallet være det samme på begge sider. Derfor sætter du koefficienten 8 foran Al og AlO2- og 3 foran resten. Nu skal du så tælle ladninger. På venstresiden står der 8 * Al (der ikke har nogen ladning) altså 8*0 + 3 * -1 (3 nitrationer med hver én minus) samlet ladning for venstresiden: -3

samme over på modsatte side hvor der nu står 8 * -1 + 3 *0 = -8

Nu har du en forskel på -5 i ladning. Dette afhjælpes ved at tilføre hydroxid, OH-, da det foregår i basisk opløsning. Du skal tilføre 5 af disse (der hver har ladningen -1) til venstresiden for at ladningen er lige stor på begge sider. Nu skal du så sørge for at der er lige meget hydrogen og oxygen på begge sidder. På venstresiden er der nu 5 hydrogen og 14 oxygen. På højresiden er der nu 16 oxygen og 9 hydrogen. Ved at tilføre 2 vand til den ene side kan du få det hele til at gå op. Prøv selv at find ud af hvilken af siderne

Den nederste synes jeg du selv skal prøve at gå igang med. Gør som jeg gjorde herover, men husk at du skal addere H+ i stedet for OH-


Svar #2
28. august 2008 af liridon (Slettet)

Der er noget uforståeligt ved denne:

MnO_4^-       +         Br^-           -------------->          Br^2       +           Mn^2+

har fået venstre side til -2 og højre side til 2..

når jeg tilfører 4 H+ i venstreside og 2 vand i højre passer O'erne ikke... hvad er problemet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/128872


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/128874


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2008 af Da-ted (Slettet)

#2

2 vand skal være i venstre side som mathon også gør opmærksom på. Har du styr på den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2008 af Larsendrengen (Slettet)

Liridon:

Bare til en anden gang, så brug de nye funktioner i teksteditoren til at skrive sænket/hævet skrift, for det letter overskueligheden enormt.


Svar #7
29. august 2008 af liridon (Slettet)

Fedt nok.. har lige opdaget det nu :D

smart nok..


Skriv et svar til: svær redox

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.