Fysik

sotr hjælp :S

01. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

hey jeg har fået 3 opgaver for til imorgen, som jeg meget gerne vil op og fortælle om til klassen, problemet er så bare jeg ikke kan finde ud af dem, så håber der er nogen rigtig kloge sp'er som vil hjælpe mig (:

jeg har fået lidt hjælp af "peter lind" men desværre er det stadigvæk lidt uforståeligt, jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig med at regne disse opgaver ud (:

________________________________________________________

1)en lille let'løbende vogn med massen 120g befinder sig i et homogent magnetfelt med fluxtætheden 70mT. Vognen kører på et par spændingsførende skinner, så der gennem hver af vognens aksler går en elektrisk strøm på 10A, Afstanden mellem skinnerne er 12 cm,

*Beregn kraften på vognen stammende fra magnetfeltet.

Den samlede gnidningskraft å¨vognen svarer til en gnidningskoefficient på μ=0,10

*Beregn vognens acceleration,
 

TIP: Brug at F=q*v*B og at strømstyrken er q*l/t =q*v

___________________________________________________

2)I et kerneeksperiment sendes protoner og alfapartikler i cirkelbaner i et homogent magnetfelt. Protonerne har en kinetisk energi på 1,0 MeV,

*Hvilken energi skal alfapartiklerne have, hvis de skal følge samme bane som protonerne ?
 

TIP:Brug at radius i cirkelbevægelsen er m*v/(Bq) q er ladningen e for protoner 2e for alfapartikler.

______________________________________________________

3)ved bestemmelsen af elektronens masse ved afbøjning i et magnetfelt kan vi benytte formlen:

m=(q·r2·B2)/(2·Uacc)

Vi kan af formlen se, at enheden for m bliver (C*m2*T2 )/V

Jeg skal nu vise, at dette kan reduceres til kg, :s

TIP: Slå op i en tabel eller bog hvad enheden for T og V er og sæt enhederne ind i udtrykket.

(C*m2*Wb/m2)/W/A (eller J/C) :s?

________________________________________________________

Håber virkelig nogen kan hjælpe mig :(, i kan få min msn så vi kan kontaktes over der, hvis det er..


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Ad 1a: Benyt, at kraften er en vektor. Dermed kan du udregne 4 bidrag til den resulterende kraft på vognen. Prøv at lave en tegning over situationen; det hjælper som oftest! Du skal bruge, at F=q*v*B samt q*l/t=q*v, som du også har angivet.

Ad 1b: Når du har fundet den samlede kraft kan du benytte Newtons anden lov til at finde accelerationen. Fres=ma, hvor Fres=Ffelt-Fgn, hvor der dels er et bidrag fra feltet og en gnidningskraft.

Ad 2: Kinetisk energi er givet ved: E=½mv² - isoleres v: v=sqrt(2E/m). Benyttes formlen for cirkelbanen, som du har skrevet:

R=mv/(Bq) =m*sqrt(2E/m) / (B*q) = sqrt(2Em)/(B*q). Benyt nu dette til at udregne radius for protonerne og indsæt derefter denne radius som R og find den tilsvarende kinetiske energi for q=2e for alphapartikler.

Ad 3: m=q*r2*B2/(2*Uacc) - ved at slå op i en fysikbog (mit tilfælde: University Physics, 12th ed.) finder jeg de tilsvarende enheder:

[q]=C, [r]=m <=> [r2]=m2, [B]=T <=> [B2]=T2, [Uacc]=V

Ved nu at kigge nærmere efter ses, at de forskellige enheder har følgende sammenhæng:

[q]=C=A*s

[B]=T=Wb*m-1=kg*s-2*A-1

[Uacc]=V=kg*m2*s-3*A-1

Ved nu at indsætte disse fås følgende i din udregning:

[m]=(A*s*m2*kg2*s-4*A-2)/(kg*m2*s-3*A-1)=A*s*m2*kg2*s-4*A-2*kg-1*m-2*s3*A=(A*A*A-2)*(s*s-4*s3)*(m2*m-2)*(kg2*kg-1)=1*1*1*kg=kg


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2008 af mathon

...eller

#2 i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=566667


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Har hun oprettet så mange tråde? :s


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad vej vender magnetfeltet? Får du noget at vide om det?


Svar #5
03. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

jeg har løst den :), man skal faktisk ikke bruge vektorer, men bare formlen F=B*I*L

men tak for hjælpen alligevel (;


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Well, egentlig bør man bruge vektorer, da det ikke er sikkert, at krydsproduktet giver den rigtige retning, men det er korrekt, at det er den formel, der skal bruges.


Svar #7
05. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

okay, men tak for hjælpen, glad for du har lyst til at spendere lidt tid på mig :-*
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2016 af wallko112 (Slettet)

Jerslev hvordan udregner du hendes opgave to når du ikke har B ? Altså så kan du vel ikke finde radius


Skriv et svar til: sotr hjælp :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.