Matematik

Hjælp til vektorregning - afstand

06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Jeg sidder med en opgave i vektorrregning der lyder som følgende:

Vis ved beregning, at afstanden fra A til m er 3 * kvadratrod af 2 A = (6,6) m = -x+6

Linjerne l og m står vinkelret på hinanden og har ligningen l = x (jeg ved ikke om det er relevant for opgaven).

Jeg har brugt distanceformlen og har isoleret mig frem til, at dist(P,l) = 6/kvadratrod af 2 Hvilken regneregel kan jeg bruge, så det det kommer til at stå som 3*kvadratrod af 2?

Næste opg.: Tegn l og m i samme koordinatsystem og beregn koordinaterne til et på punkt på m, som har afstanden 3*kvadratrod af 2 til l.

Jeg har indtegnet dem og ved så ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre. Jeg har fundet et skæringspunkt mellem l og m og tænker, at det er noget med at finde vektoren SKÆRINGSPUNKT-A (på linje l) og så finde tværvektoren til denne, da l og m står vinkelret på hinanden - herefter går jeg lidt i stå, og det kan også være, at det jeg gør slet ikke er korrekt.

Er der nogle, der kan hjælpe, for så vil jeg blive glad! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2008 af mathon

6/√(2) ....brøken forlænges med √(2)

6√(2)/(√(2)*√(2)) =  6√(2)/2.....som forkortet med 2 giver

6√(2)/2  =  3√(2)


Svar #2
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!

Når jeg forkorter 6/√(2) skal √(2) så ikke divideres med 2 - eller kan/må man ikke det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af mathon

m: y = x  eller

m: x - y = 0

dist(m,P(x,y)) = |x - y|/√(12+12)  =  3√(2)
hvoraf

|x - y| = 6........... osv. ....


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. september 2008 af mathon

...ikke forkorte men forlænge


Svar #5
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Det er virkelig rart, at du gider hjælpe mig!

Jeg forstår bare stadig ikke, hvordan 6√(2)/2 = 3√(2) ? Der er sikkert en regneregel, jeg ikke kender, men skal man ikke skrive (6/2)*(√(2)/2) = 3*(√(2)/2) ? Men jeg ved så heller ikke lige, hvordan jeg udregner   (√(2)/2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/129925


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2008 af mathon

...det er ikke en regneregel, du ikke kender

men

at forlænge og forkorte brøker (som måske er glemt/(ubrugt længe))  :-)


Svar #8
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Ok, jeg prøver med et :-)


Svar #9
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Har du så også et bud på opg. 2? Jeg er simpelthen kørt fast :(

Tegn l og m i samme koordinatsystem og beregn koordinaterne til et på punkt på m, som har afstanden 3*kvadratrod af 2 til l.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. september 2008 af mathon

indtegn

m:   y = -x + 6

l:     y = x


Svar #11
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Ja, det har jeg gjort.

Ville du så sætte 6=y i formlen for m, og finde x-værdien dertil, så punktet giver (0,6) og derefter bruge dette punkt i distanceformlen sammen med normalformen af l og dennes normalvektor? Eller ville du gøre det på en anden måde - jeg er nemlig i tvivl om, om det er holdbart, at man bare sætter 6 ind i formlen for m, fordi y-værdien til pkt. A er 6. Hvad kan jeg bruge som argumentation for, at y-koordinaten til punkterne er 6 i begge linjers tilfælde - kan du forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. september 2008 af mathon

...læs #3 igen...


Svar #13
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Ok, jeg forstår det bare ikke herfra: |x - y| = 6........... osv. ....

Hvordan finder jeg x og y, når der er 2 ubekendte uden at skulle gætte mig til det ved at se på illustrationen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. september 2008 af mathon

|x - y| = 6 hvoraf

x - y = ±6

1)
x - y = 6

y = x-6, som indsat i m's ligning giver

x-6 = -x + 6

2x = 12

x = 6 , hvoraf  ved indsættels i m's ligning

y = 6 - 6 = 0

det søgte punkt på m er således (6,0)

tilsvarende beregnes

2)
x - y = -6


Svar #15
06. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Jeg ved godt, jeg beder om virkelig at få skåret det ud i pap, så det ville være rigtig skønt, hvis du orker at gøre det!

Men, jeg forstår heller ikke, hvordan du får følgende:

Fra svar 3

m: y = x eller m hedder y= -x+6 , hvorfor skriver du y=x?

m: x - y = 0

dist(m,P(x,y)) = |x - y|/√(1^2+1^2) = 3√(2) Den formel jeg bruger til distance hedder: |ax+by+c|/√(a^2+b^) hvor x'erne er fra et punkt P(x,y). Hvorfor skriver du bare |x - y|/..... ?
 

hvoraf

|x - y| = 6........... osv. ....


Svar #16
07. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Nu skriver jeg lige igen. Jeg tror, jeg har forstået det, jeg spurgte til i svar 15 - men, hvordan bliver |x-y| = 6 til x-y = ±6 ? Er det en regel der gælder, at når man ophæver stregerne bliver værdien + og -?


Svar #17
07. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Eller bliver det ±6, fordi fortegnet afhænger af, om man "drejer" linjen l i positiv eller negativ omløbsretning?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. september 2008 af mathon

...det kommer af definitionen på numeriskværdi

|x| = x for x≥0

|x| = -x for x<0

dvs. i tilfældet  |x-y| = 6

|x-y| = x-y for x≥y, hvoraf x-y = 6

|x-y| = -(x-y) for x<y, hvoraf -(x-y) = 6 eller x-y = -6

samlet
x-y = ±6
 

som måske kan udtrykkes
"når man ophæver stregerne, bliver værdien + og -"
 


Svar #19
07. september 2008 af Anne-7 (Slettet)

Nu forstår jeg det vist hele vejen igennem, og jeg takker dig mange gange for al den hjælp og tid, du har gidet at bruge på alle mine spørgsmål! :-)


Skriv et svar til: Hjælp til vektorregning - afstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.