Matematik

umuligt spørgsmål :o

12. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

, hey jeg har fået en "lille" opgave for, og spg'et lyder: Vis, at kvadratroden af 6 er et irrationalt tal.

nogen der vil hjælpe mig(: ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2008 af janko (Slettet)

Læs og løs :D

   http://da.wikipedia.org/wiki/Irrationale_tal


Svar #2
12. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

janko !: jeg fatter halvdelen af der står der :o, kan du ikke hjælpe mig, pleeeeease :)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. september 2008 af Isomorphician

Et bud på et modstridsbevis:

Lad os antage at √6 er rationel.

Der må altså gælde at der findes en uforkortelig brøk med heltal a og b så:

a/b = √6

Som kvadreret giver:

(a/b)(a/b) = √6√6

a2/b2 = 6

a2 = 6b2

Da højresiden må være lige, må venstresiden også være lige. Ydermere gælder at ethvert ulige tal ganget med sig selv giver et ulige tal, så når a2 er lige, må a også være lige.

Da a er lige må der findes et tal c, hvorom der må gælde:

2c = a

Indsættes det i resultatet ovenfor fås:

(2c)2 = 6b2

(2c)2 = 2*3b2

2c2 = 3b2

Venstresiden er nu lige, og som argumenteret ovenfor må højresiden, og  dermed b også være lige. (Ulige gange lige = lige).

Hvis både a og b er lige, må de have en fællesdivisor 2, hvilket er i modstrid med antagelsen om √6's rationalitet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2008 af blackduck (Slettet)

I forlængelse af #3's indlæg kan man måske spørge, om i ikke netop har set et lignende bevis for at kvadratroden af 2?


Svar #5
14. september 2008 af Pernille-2 (Slettet)

tusinde tak for hjælpen boys (:


Skriv et svar til: umuligt spørgsmål :o

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.