Matematik

HJÆLP TIL MATEMATIK..

20. september 2008 af evj91 (Slettet)

Nogen der kan hjælpe?

jegh ar den her mat aflevering, og kan ikke finde uda f det :s

2a Matematik. 3. Aflevering til den 19.9.2008..

Fokus er (mest repetition af stof fra B1, men se også gode oversigter i B2 arbejdsbogen side 7 og 9):
• 2-punkts formler for de 3 velkendte vækstfunktioner (lineær, eksponentiel og potens).
• Brug af logaritmepapir (flere af jer fik ikke tegnet grafer i 1.aflevering)
• Løse ligninger f(x)=k
• Hvad sker der med f(x), når x øges 2 (?x=2) for lineær og eksponentiel vækst.
• Hvad sker der med f(x), når x øges med 10 % for potensvækst.
• Tangenthældning, differentialkvotient, væksthastighed, f ’(x) - som opgaverne fra arket.

Opgave 1
Lineær funktion:
• Bestem forskriften for den lineære funktion, hvis graf indeholder punkterne P(-3,2) og Q(5,12)
• Løs ligningen f(x)=5
• Hvor meget vokser f(x), når x vokser med 2?

Opgave 2
Eksponentialfunktion:
• Bestem forskriften for den eksponentialfunktion, hvis graf indeholder punkterne P(2,3) og Q(8,12)
• Løs ligningen f(x)=5
• Hvor meget vokser f(x), når x vokser med 2?
• Tegn grafen for f(x) i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem, hvor du vælger en passende inddeling af akserne. Afmærk løsningen til ligningen.
• Vis hvordan T2 kan aflæses på grafen.

Opgave 3
Potensfunktion:
• Bestem forskriften for den eksponentialfunktion, hvis graf indeholder punkterne P(2,3) og Q(12,21)
• Løs ligningen f(x)=5
• Hvor meget vokser f(x), når x vokser med 10%?
• Tegn grafen for f(x) i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem, hvor du vælger en passende inddeling af akserne. Afmærk løsningen til ligningen.


Opgave 4

a) Følgende løses grafisk (så præcist som det er muligt)


• Bestem tangenthældningen i x=-2 og x=1
• Bestem væksthastigheden i x=0
• Bestem differentialkvotienten f’(3)

b)
Det oplyses nu at grafen har forskriften f(x)=x3-4x.
Fra vores eksperimenter har vi set at tangenthældningen kan beregnes med funktionen αf(x)=3x2-4 og vi har set at f ’(x)= αf(x) d.v.s f ´(x)= 3x2-4.

Ud fra dette skal du nu beregne de præcise svar på spørgsmålene i opgave a). Passede dine aflæsninger?

c)
Beregn de x-værdier hvor f ’(x)=0 og forklar (kort), hvad de fundne x-værdier betyder for funktionens monotoniforhold og ekstrema.

forstår det virkelig ikke ... :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2008 af Gold-digga (Slettet)

Du kan sgu da ikke bare ligge hele din aflevering ind !!


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2008 af Arigato (Slettet)

Kan lige hjælpe til lidt af det! :-)

Hvis vi tager udgangspunkt i opgave 3, får du oplyst to punkter nemlig P(2,3) og Q(12,21). Du skal på baggrund af disse finde en forskrift fo den ekponetielle funktion.
 

Som dugnagspunkt skal a (fremskrifningsfaktoren findes), denne er givet ved:

a= x2-x1√(y2/y1)= 12-2kvdr(21/3)=1,21=

envidere skal begyndelsesværdien findes, idet:

b=(y1/ax1)= 3/1,212=2,05

forskriften for den eksponetielle funktion er derfor givet ved:

f(x)=2,05·1,21x

efterfølgende skal du løs eligningen f(x)=5

altså skal denne ligning løses: 2,05·1,21x=5, hvoraf x isoleres! Derved fås:

x=( ln(5/2,05) )/ ln(1,21)=4,68

prøv selv nu! :-)


Svar #3
20. september 2008 af evj91 (Slettet)

2#>  takker.. :)

1#> 

øh, jo det kan jeg.. ´jeg beder ikke om løsninger, men svar på hvordan det skal løses. 

det er en stor forskel!  


Skriv et svar til: HJÆLP TIL MATEMATIK..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.