Matematik

Et hurtigt spørgsmål vedrørende monotoniforhold

21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Hejsa.

Jeg kan simpelthen ikke få det ind det der med hvornår mængdeklammerne skal være lukkede og åbne!

Er der en god huske metode?

[-1,5;2,5[

I denne tredjegradsfunktion

x^3-2x^2-x+2

Jeg mener at monotoni er følgende

[-1,5;0[

]0;1,5[

]1,5;2,5[

Men er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

Prøv evt at tegne en graf og afløs minumum maksimum... Så kan du se, om det du har fået, er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

afløs --> aflæs


Svar #3
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Jeg har aflæst dem hvordan siger du så man kan se om mono er rigtgt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. september 2008 af Sherwood (Slettet)

Når de er åbne ]...[ betyder det, at tallet ikke skal tages med i intervallet. Når de er lukkede det modsatte.

Til dit tredjegradspolynomium vil man skrive:

f er voksende i intervallerne ]-oo;-2,11] og [1,54;oo[

f er aftagende i intervallet [-2,11;1,54]

Da oo er uendeligt, kan det naturligvis ikke medtages i intervallet. Alle tal under skal dog med, derfor sættes klammerne som gjort.


Svar #5
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Okay jeg har jo noget helt andet...  Hvad har jeg da lavet forkert? Men dmf er jo lukket med [-1,5;2,5[


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

indgår værdierne, du har fundet, i minimum og maksimum på grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2008 af peter lind

I monotoniforhold skal det de altid være åbent altså af formen ]a;b[ idet endepunkterne normalt hverken er aftagende eller voksende. Hvorfor medtager du 0 i 2 af dine intervaller? I 0 er polynomiet aftagende. Jeg har ikke set opgaven; men du skal formentlig også angive intervaller der inkluder .oo og +oo.


Svar #8
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Peter lind

Jeg skal jo også finde ud af hvor intervallerne er aftagende og det er den blandt andet i ]0;1,5[

Får slet ikke de samme resultater som jer


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

f er voksende i  ]-oo;2,11] og [-0.63;oo[

f er aftagende i[2,11;-0.63]
 


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. september 2008 af Sherwood (Slettet)

#8 Hvordan har du fået fat i dine resultater?

f(x)=x^3-2x^2-x+2

f'(x)=3x^2-4x-1

f'(x)=0 <=> 0=3x^2-4x-1

x=-0,22 v x=1,55

Nu kan du opskrive monotoniintervallerne.


Svar #11
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Jeg har ikke endnu lært at differentiere! Men kan slet ikke se hvordan i får jeres mono selvom det helt sikkert er det rigtige...


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

Rettelse

f er voksende i ]-oo;-0.215] og [1.54;oo[

f er aftagende i[-0.215;1.54]


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

I #9 lavede jeg intervaller for y-værdierne. Sådan går det, når man ikk har regnet opgaver om dette i flere måneder. Havde i et splitsekund glemt alt :-(

Men resultatet i #12 er rigtigt


Brugbart svar (1)

Svar #14
21. september 2008 af Sherwood (Slettet)

Hvis du ikke har lært at differentiere, er din eneste mulighed at aflæse på grafen.

Du vil da finde ud af, at grafen har ekstremaer i x-koordinaterne:

x=-0,22 v x=1,55

og du kan så opskrive dine monotoniintervaller:

f er voksende i intervallerne ]-oo;-0,22] og [1,55;oo[

f er aftagende i intervallet [-0,22;1,55]


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

#11 Hvis du ikke har lært at differentiere, kan du ikk løse denne opgave


Svar #16
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Men jeg forstår ikke rigtigt det første interval

Hvorfor er det ]-oo;-0,22] når dm(f) er bestemt med [-1,5;2,5[ ?

Og hvorfor er det første interval lukket om -0,22? og lukket om 1,55?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

I monotoniforhold skal du slet ikke bruge dm(f). Hvem er den kvajpande, der har lært dig det?

Det første interval er lukket om -0,22 og om 1,55, da de er tal i intervallet, og ikke, ligesom uendelig, kan være hvilket som helst tal


Svar #18
21. september 2008 af LouiseLG (Slettet)

Okay men så giver det hele mening... Ved ikke hvorfor jeg har fået at vide at dm(f) også skal ind over monotoniforholdene.

Men nu giver det mening

Mange tak for hjælpen allesammen


Skriv et svar til: Et hurtigt spørgsmål vedrørende monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.