Fysik

Vands varmefylde, forskel fra tabelværdi?

22. september 2008 af mathias-s (Slettet)

Hej.

Vi har lavet et forsøg (med en elkedel) hvor vands varmefylde er fundet til at være omkring c=5200 J/kg*C.

Dette er altså omkring 1000 højere end hvad tabelværdien/teorien (c=4186) lyder på. Det skal kommenteres.

Så hvorfor er der denne forskel?

Tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2008 af mathon

...el-kedlen afgiver en hel del energi til omgivelserne...

så når der regnes med
E = U2/R*t = m*c*(T2-T1), skulle det kun være en ukendt procentdel som overføres til vandet

(1-p/100)*U2/R*t = m*c*(T2-T1)

U2/R*t = m*c/(1-p/100)*(T2-T1)

c/(1-p/100) = 5200

4186/(1-p/100) = 5200

hvoraf
p = 19,5%

varmetabet til omgivelserne er ca. 20%


Svar #2
22. september 2008 af mathias-s (Slettet)

Okay. Mange tak for det grundige svar.

Men jeg kender ikke denne formel: U2/R*t. Hvad står det for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2008 af mathon

P = U*I = U*(U/R) = U2/R


Svar #4
22. september 2008 af mathias-s (Slettet)

ok tak.

"varmetabet til omgivelserne er ca. 20%"

- elkedlen optager vel også noget energi selv?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2008 af mathon

...naturligvis gør en det, men metal har ringe specifik varmekapacitet...

vandfordampning er en "energirøver"


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2008 af mathon

en  --->  den


Svar #7
23. september 2008 af mathias-s (Slettet)

jeg har fundet elkedlens varmekapacitet til C=91 J/C  <-- (celcius).

kan man godt sige, at der ud af vandets varmekapacitet på 5200 går 91 J til opvarmning af selve elkedlen. eller hvordan hænger de 2 tal sammen?

(de indgår i forskriften C(m)=cm+K, hvor k er elkedlens varmekapacitet)...


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2008 af mathon

til opvarmning af elkedlen medgår  (91 J/C)*(T2-T1)


Svar #9
23. september 2008 af mathias-s (Slettet)

undskyld, men for lige at få det på plads:

af differensen ml. vands varmefylde c=4186 og resultatet ved mit forsøg c=5200, går det hele til omgivelserne eller hvad? og så har selve elkedlens opvarming ikke noget med differensen/forskellen at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2008 af mathon

...selve el-kedlen er en del af omgivelserne. Resten er den omgivende luft...


Svar #11
23. september 2008 af mathias-s (Slettet)

når okay, mange tak (:


Skriv et svar til: Vands varmefylde, forskel fra tabelværdi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.