Idræt

Beijing - Menneskerettighed før og ned.....( Rettelse)

24. september 2008 af bigbang (Slettet)

Beijing – Menneskerettigheder før og nu

• Om menneskerettigheder:

Den 10. december 1948 vedtog FN verdenserklæringen om menneskerettighederne og det fleste land i verden har underskrevet erklæringen.

Erklæringen har til formål at sikre folk verden over visse grundlæggende rettigheder, uanset hvor de bor. Fx står der i følgende i erklæringer:

- Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder.
- Ingen må holdes i slaveri
- Ingen må underkastes tortur
- Alle er lige for loven
- Domstolene skal være uafhængige og upartiske
- Ingen må underkastes vilkårlig anholdelse
- Enhver har krav på en retfærdig og offentlig rettergang
- Enhver har tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed
- Enhver har ret til menings- og ytringsfrihed
- Alle har ret til under fredelige former frit at forsamles og danne foreninger

• Menneskerettigheder i Kina:

Siden 1980'erne har den kinesiske regering underskrevet erklæringen i forhold til menneskerettigheder. Men alligevel har kineserne svært ved at overholde menneskerettighed. Kina er ikke kun den største land i verden, men er også blandt de lande i verden, hvor der foregår flest menneskerettighedskrænkelser. Problemer er fx i forhold til brugen af tortur, krænkelser af indsattes rettigheder, dødsstraf og manglende demokratiske friheder som ytringsfrihed og fri presse. Kinas henrettelsesstatistikker er statshemmelighed, men Beijing har sagt, at mindst 470 blev henrettet sidste år. Det er flere end noget andet land, men samtidig også et antal, der er halvt så stort som året før.

• OL i Beijing i forhold til Menneskerettigheder:

I 2001 blev Kina udnævnt til værtsnation for De Olympiske Lege i august 2008, derved lovede kinesiske styre, at de ville forbedre menneskerettighedssituationen i landet. Men internationale menneskerettighedsorganisationer mener, at de kinesiske myndigheder har svigtet deres løfter. Forberedelserne til OL har ført nye overgreb, blandt andet i form af tvangsforflyttelse af tusindvis af Beijings borgere og fængsling af systemkritikere. Det har fået nogle sportsfolk og politikere til at true med en boykot af OL. De fleste eksperter og politikere mener, at det er bedre at fastholde den kritiske dialog med Kina i stedet for boykot.
 


Skriv et svar til: Beijing - Menneskerettighed før og ned.....( Rettelse)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.