Kemi

Dannes der bundfald

25. september 2008 af surfact1 (Slettet)

100 mL 3.0*10-5 M bariumchloridopløsning blandes med 200 mL 4.5*10-5 M natriumsulfatopløsning ved 25 grader.

Dannes der bundfald af bariumsulfat?

Jeg tænkte på, om man ikke skal opstille en reaktionsbrøk, og se om den er mindre end - lig med - eller større end ligevægtskonstanten, for at se om opløsningen bliver umættet, overmættet eller mættet.. Men hvordan gør jeg det, når jeg ikke har koncentrationerne af NaCl og BaSO4?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Du kan da sagtens finde koncentrationerne:

Na^+ (aq) + Cl^+ (aq) + Ba^2+ (aq) + SO4^2- (aq) -> Na^+ (aq) + Cl^- (aq) + BaSO4 (s)

Bare tænk hvilket forhold de reagerer i:

Den aktuelle koncentration i 100 mL 3,0*10^-5 M BaCl2 er jo:

[Ba^2+]= 3,0*10^-5 M

Men...

[Cl^-]=2*(3,0*10^-5 M)
 

osv...


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2008 af mathon

du skal konstatere om
Kop for BaSO4 er overskredet

BaCl2(aq)  --->   Ba2+(aq)  +  2Cl-(aq)
hvoraf [Ba2+(aq)] = [BaCl2(aq)]

Na2SO4(aq)   --->   2Na+(aq)  +  SO42-(aq)
hvoraf [SO42-(aq)] = [Na2SO4(aq)]

beregn n(Ba2+(aq)) og n(SO42-(aq))

og derefter deres koncentrationer (i fællesvoluminet 300 mL)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2008 af mathon

hvis
[Ba2+(aq)] * [SO42-(aq)] > Kop dannes der bundfald


Svar #4
25. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Er det så forkert, som #1 har skrevet?

Hvorfor skal man ikke sætte alle ens konc. ind  i reaktionsbrøken, og se om den er større end Ko ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2008 af mathon

det er BaSO4, som har det absolut mindste opløselighedsprodukt


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2008 af mathon

de andre ioners koncentration har derfor ingen interesse i denne sammenhæng

n(Ba2+(aq)) = (100 mL)*(3*10-5 mmol/mL) = 0,003 mmol
n(SO42-(aq)) = (200 mL)*(4,5*10-5 mmol/mL) = 0,009 mmol

[Ba2+(aq)] = (0,003 mmol)/(300 mL) = 1,0*10-5 mmol/mL = 1,0*10-5 mol/L = 1,0*10-5 M
[SO42-(aq)] = (0,009 mmol)/(300 mL) = 3,0*10-5 mmol/mL = 3,0*10-5 mol/L = 3,0*10-5 M

hvoraf
[Ba2+(aq)] * [SO42-(aq)] = (1,0*10-5 M)*(3,0*10-5 M) =

3,0*10-10 M2 > Kop = 1,0*10-10 M2
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2008 af mathon

"tærskelen" er således overskredet med 200%


Svar #8
27. september 2008 af surfact1 (Slettet)

Okay, så forstår jeg det nu.

Tusind tak. . :)


Skriv et svar til: Dannes der bundfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.