Matematik

Opg rettelse + hjælp :-D

25. september 2008 af Caross (Slettet)

Hey folkens, har lii en opgave som gerne vil have rettet + vil meget meget gerne have hjælp til 2'eren, da jeg ikke rigtigt ved hvordan man laver den?

I Rusland er befolkningstallet faldet med 0,6 % om året i de seneste år. I en prognose antages det, at Ruslands befolkningstal fortsætter med at falde med 0,6 % om året.
I 2004 var Ruslands befolkningstal 142,2 millioner

1) Opstil en matematisk model, der beskriver udviklingen i Ruslands befolkningstal efter 2004
 

y = -0,06x + 142,2 (kan det passe?)

2) Hvor mange år går der iflge modellen, før Ruslands befolkningstal er aftaget med 10 % ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af Isomorphician

forskriften skal være af formen:

y = b·ax


Svar #2
25. september 2008 af Caross (Slettet)

dvs. y = 142,2 * -0,06x ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2008 af Isomorphician

a = (1 + r) = 1 - 0,0006 = 0,9994


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2008 af MarsDK (Slettet)

der forsvinder 6 % om året, altså er der 94 % tilbage .. 94 % = 0,94...

Hvert år er den tilbageværende befolkning altså 0,94 * gange befolkningen året før.

Dermed er funktionen

142 * 10^6 * 0,94^x


Svar #5
25. september 2008 af Caross (Slettet)

så er det

y = 142,2 * 0,9994-0,06 ?!?!? eller er det her ogs forkert


Svar #6
25. september 2008 af Caross (Slettet)

y = 142,2 * 0,9994-0,06  ? ???? er det her rigtigt?


Svar #7
25. september 2008 af Caross (Slettet)

hovsa mente 0,99940,06


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#6 + 7 Nej

y=(142,2*10^6)*(1+(-0,6))^x

Man ganger med 10^6, da befolkningstallet er i mio.

Altså:

y=(142,2*10^6)*0,94^x
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2008 af Isomorphician

#8

Husk at det er 0,6 % og ikke 6 %


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. september 2008 af DON CARLOS (Slettet)

#8

0,6 skulle være 0,06

My bad.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. september 2008 af Isomorphician

#10

0,6 % = 0,006

Kan også opfattes som en rettelse til #3


Svar #12
25. september 2008 af Caross (Slettet)

altså resultatet er y=(142,2*10^6)*0,94^x ?? hvad med 2 hvordan laver man den ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2008 af Isomorphician

y = 142,2(106)*0,994x

...

2) Løs: 0,9 = 0,994x


Svar #14
25. september 2008 af Caross (Slettet)

2 ) hvordan det ? ej er virkelig lost :S


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. september 2008 af Isomorphician

log(ax) = x*log(a)


Svar #16
25. september 2008 af Caross (Slettet)

hvad gør man så efter det


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. september 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Når du har brugt log-reglen til at få den ubekendte eksponent ned, går du videre med at isolere x:

0,9 = 0,994x
<=> log(0,9)=x*log(0,994)
.. osv.
 

Du har godt nok haft om logaritmer, ikke?


Svar #18
25. september 2008 af Caross (Slettet)

ik ret meget hvis jeg skal være ærlig, faktisk meget lidt :S


Brugbart svar (0)

Svar #19
25. september 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Men kender du til løsning af ligninger hvor den ubekendte er noteret som eksponent?

fx:

4=2^x

<=> log(4)=x*log(2)                 Vi benytter logaritme-reglen: log(a^x)=x*log(a)

<=>x = log(4)/log(2)
 

Og så trykker du bare ind på lommeregneren.

Forstår du princippet i den slags ligninger?


Svar #20
25. september 2008 af Caross (Slettet)

nej :S lyder svært


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.