Fysik

Opgave om radioaktivitet

28. september 2008 af Tigris (Slettet)

Har en opgave om radioaktivitet for til i morgen (den 29. september), hvor to af opgaverne driller mig. Kunne være dejligt med lidt hjælp.

Opgaven lyder således:

Sr-90 β—henfalder. Halveringstiden er 29 y. Massen er 1.0 mg.
a) Opskriv henfaldsskemaet.
b) Beregn antallet af kerner.
c) Beregn aktiviteten.
Strontium 90 dannes ved de kerneprocesser, der foregår i en reaktor. Det er en væsentlig grund til, at udslip fra kernekraftværker er uhyre farlige. Sr-90 er særligt ondskabsfuldt, fordi strontium har næsten identiske kemiske egenskaber som Calcium (se på det periodiske system). Strontium kan derfor erstatte calcium i det naturlige kredsløb.
Vi betragter følgende scenarie: Et udslip af Sr-90 lander på en græsmark med græssende køer, der bliver malket. Mælken indeholder Sr-90 og bliver drukket af et barn, der som alle børn behøver Calcium til opbygningen af knogler. 1.0 mg Sr-90 ender således i barnets knogler, hvor det bliver. Man kan regne med, at hver elektron i middel afsætter 0.20 MeV i kroppen.
d) Hvilken helkropsdosis modtager barnet det første år efter indtagelsen på grund af Sr-90 henfaldene i kroppen?
e) Vurder barnets overlevelseschancer.

Har lavet opgave a, b og c, men mangler stadig opgave d og e.

Jeg vil selv mene, at opgaven skulle løses ved først at finde den absorberede dosis og derefter dosisækvivalenten, men da man ikke kender barnets masse (vægt) kan man vel ikke beregne den sådan. Eller hvad?

Ville værdsætte nogle svar :)


Svar #1
28. september 2008 af Tigris (Slettet)

Kom så med nogle svar folk :)

Er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2008 af mathon

..du må skønne barnets vægt...

No = (0,001 g)/(90 g/mol)*(NA mol-1)

N(t) = No*(½)t/T½ = No*0,976382t


Skriv et svar til: Opgave om radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.