Matematik

find fejlen i bevis for at 2=1

04. oktober 2008 af bobbybabz (Slettet)

a = b                                 <=>         (ganger med a)                                           
a^2 = a*b                         <=>         (b^2 trækkes fra)
a^2 - b^2 = a*b - b^2      <=>         (faktoriserer)
(a-b)(a+b) = b(a-b)         <=>         (dividerer med (a-b))
a+b=b

Jeg skal finde fejlen og begrunde omhyggeligt!
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Hint: man må ikke gange eller dividere med nul på begge sider af et lighedstegn...


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

Du må gerne gange med 0.


Brugbart svar (2)

Svar #3
04. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#2 Næh, ikke hvis du vil løse ligningen. At gange med nul fjerne al information der ligger i ligningen. Du kan reducere hvad som helst til 0=0, som er opfyldt uanset, hvad a og b er... Der gælder ikke biimplikation mellem en ligning, hvor man har ganget med nul på begge sider, og en ligning, hvor der står faktiske udtryk på begge sider! Medmindre ligningen var noget såsom x=x som også er opfyldt uanset værdien af x.


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

#3 Tjek dog dine sandhedstabeller mester! Det er ikke falsk!

FS => S

3= 4 <=> 3*0 = 4*0, tænk over den


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#4 De er tjekket - der gælder kun enkeltimplikation, nemlig 3=4 ⇒ 3·0=4·0.

Eller mere formelt sagt: a=b ⇒ a·0=b·0, men der gælder ikke, at a·0=b·0 ⇒ a=b


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

#5 Ja netop. Det var min pointe


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#6 Så kan du heller ikke drage nytte af det til ligningsløsning, da man omskriver en ligning således at der gælder biimplikation hele vejen, for så kan den omskrevne ligning nemlig føres tilbage til den oprindelige. Dermed er den omskrevne ligning ækvivalent med den oprindelige ligning således at de har præcis samme løsninger!


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

Jeg har gennemskuet den. Det er ikke mig, som du skal skrive til.


Svar #9
04. oktober 2008 af bobbybabz (Slettet)

undskyld men jeg fostår ikke hvad i skriver om? hvor har jeg ganget eller divideret med nul?
og stadigvæk kan jeg ikke se hvor der er fejl?


Brugbart svar (2)

Svar #10
04. oktober 2008 af JacobJensen (Slettet)

#9 Lad nu bare os snakke. Vi ved godt, at du er stået af og ikke fatter noget af det. Derfor må os intellektuelle da godt snakke videre.. ik?


Svar #11
04. oktober 2008 af bobbybabz (Slettet)

a = b                                            1 = 1
a^2 = a*b                                    1^2 = 1*1                                1 = 1
a^2 - b^2 = a*b - b^2                 1^2 - 1^2 = 1*1 - 1^2            0 = 0
(a-b)(a+b) = b(a-b)                    (1-1)*(1+1) = 1(1-1)            0*2 = 2  falsk!!
a+b=b                                          1+1=1                                        


Brugbart svar (2)

Svar #12
05. oktober 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

#9 - Når du siger at a = b, kan du ikke i 4. linje dividere med "a-b", da dette giver 0.


Skriv et svar til: find fejlen i bevis for at 2=1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.