Biologi

Hjælp:p

12. oktober 2008 af sjan (Slettet)

Vi har fået denne problemformulering:

Gør rede for hvorledes hjertet og kredsløbet reguleres. Inddrag en matematisk model for hvordan koncentrationen af dopingstoffer aftager i kroppen og hvordan man opretholder en mindste koncentration ved med mellemrum at indtage en vedligeholdelsesdosis.

Mit spørgsmål er om der er nogle der har en ide til hvor man kan finde mindste kocentrationen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2008 af stud.med (Slettet)

For det første skal du antage at det er en 1.kompartments-model du har med at gøre, altså at der ikke findes nogle organer der har sværere ved at optage/afgive medikamentet end andre...alle organer skal afgive/optage medikamentet med samme optagelseshastighed/afgivelseshastighed (dette forekommer aldrig i virkeligheden, men bruges pga. de farmakokinetiske udregningers simpelhed).

Herefter skal du antage at medikament-indholdet i kroppen er i steady-state, dvs. der sker kun ganske få og ens svingninger af koncentrationen for lægemidlet i blodet ved hver indgift af stoffet...kort fortalt, der forekommer altså ikke en stigende eller faldende koncentration af medikamentet i blodet ved hver indgift, den holder sig inden for et nogenlunde veldefineret interval og den gennemsnitlige koncentration er ens.

Efter dette kan du udregne den gennemsnitlige koncentration, hvilket som regel rettes mod at ligge på mindstekoncentrationen idet du vil få kraftige bivirkninger hvis du overskrider denne meget. Derfor antages også at den gennemsnitlige koncentration(Cav) er lig mindstekoncentrationen(Cmin). Cav = Cmin

Når dette er slået fast skal du kigge på hvilke andre faktorer der har indflydelse på koncentrationen. Dette er simpel kemi/matematik; hvad der gives må for at der er en steady state koncentration være det samme der ryger ud/nedbrydes.
Et medikaments elimination kan foregå på to måder, nemlig nedbrydning/ombygning i kroppens væv samt udfiltrering fra nyrer eller lever (meget firkantet). Dette kaldes medikamentets Clearence og beskriver hvor meget blod der renses pr tidsenhed i L/time oftest (tænk ikke nærmere over det, sådan er det bare når det er på gym-plan). Altså har vi nu en værdi for udskillelseshastigheden af medikamentet. Indgiften må derfor nogenlunde tilsvare hvad der ryger ud/cleares for at der er en fast steady-state koncentration. Indgiften må derfor være Cav * clearence = indgift af medikament. Indgift af medikamentet kan beregnes ved at sige dosis(y)/doseringsintervallet(x), altså tiden der går før den næste dosis gives. Vi har nu:
Cav * clearence = y/x
Så isolerer du blot Cav og du har nu fundet mindstekoncentrationen ud fra dosis der indgives, tiden mellem indgifterne (doseringsintervallet) og medikamentets clearence i kroppen.
Cav = y/(x * Clearence)

Dette kan også udregnes via integral-regning og indragelse af den naturlige logaritme, men det vil jeg trods alt skåne dig for her. Håber det ku bruges.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2008 af Mary-Effersøe (Slettet)

Jeg kunne godt tænke mig at se den matematiske model..


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2008 af stud.med (Slettet)

Med hensyn til?...Skitsering af opretholdelse af en steady state koncentration i et 1.kompartments system?


Skriv et svar til: Hjælp:p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.