Matematik

lineære funktion forvirrende ; /

15. oktober 2008 af A-W-A-W (Slettet)

Hejsa.

Jeg har en aflevering får til næste uge, og i den aflevering er der en forvirrende opgave.

den ser således ud.

Opgave 3   En taxa tager 22 kr. i startgebyr og 12,75 kr./km.

a) Bestem en forskrift for den funktion f, der angiver prisen som
funktion af antal km.

b) Bestem en forskrift for den funktion g, der angiver antal km som
funktion af prisen.

jeg har lavey a'eren hvor f(x) er                        f(x )= 12,75x + 22

jeg har også lavet en graf for den hvor prisen er i y-aksen og km i x-aksen. Det er en fin graf, og jeg kan godt se sammenhængen i det.

jeg har også prøvet at lave b'eren hvor jeg  bytter akserne, altså hvor jeg sætter km. til at være i y-aksen og prisen i x-aksen. P.S jeg bruger den samme forskrift. Men når jeg tegner grafen for det syntes jeg ikke at det nogen mening.

er det overhoved rigtig det jeg laver ?

PLEASSE HJÆLP  den burde ikke være så underlig at ingen forstår den :(

TAK PÅ FORHÅND


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. oktober 2008 af mathon

y = 12,75x + 22

x = g(y) = (y-22)/12,75 = (4/51)y - (88/51)....(da 12,75 = (51/4))


Svar #2
15. oktober 2008 af A-W-A-W (Slettet)

jeg forstår ik helt hva du enr ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. oktober 2008 af mathon

...hvis jeg nu skriver det

g(y) = (y-22)/12,75 = (4/51)y - (88/51) = 0,078431x - 1,72549


Svar #4
15. oktober 2008 af A-W-A-W (Slettet)

er a'eren rigtig så ?

og jeg forstår ikke helt hvorfor du siger (y-22)/12,75

Jeg er glad for at du gad at kigge på det, men jeg ville også gerne have haft lidt forklaring, og måske også om hvad det er jeg gøre forkert   :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2008 af mathon

a) er rigtig

b) isoler x
i
y = 12,75x + 22.................subtraher 22 på begge sider

y - 22 = 12,75x

(y-22) = (51/4)x.................multiplicer med 4 på begge sider

4(y-22) = 51x....................divider med 51 på begge sider

(4/51)(y-22) = x

x = g(y) = (4/51)y - (88/51)


Svar #6
16. oktober 2008 af A-W-A-W (Slettet)

tak.


Svar #7
20. oktober 2008 af A-W-A-W (Slettet)

jeg forstår godt ligningen nu, men kan du ikke fortælle hvorfor du isolerer x og jeg forstår ikke rigtig om x = g(y) = (4/51)Y-(88/51) er forskriften eller hva... ?


Skriv et svar til: lineære funktion forvirrende ; /

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.