Fysik

Underafkølet vand?

13. oktober 2004 af Julie J (Slettet)
Jeg kan ikke finde ud af følgende opgave, håber der er en eller flere, der kan hjælpe mig!
Vand og andre væsker kan under visse omstændigheder afkøles til en temperatur under frysepunktet, uden at væsken størkner. Man siger da, at væsken er underafkølet. Tilstanden er ustabil. Det betyder, at eks. størkning af underafkølet vand sker hurtigt ud fra en lille iskrystal eller ved en lille rystelse af vandet. Underafkøling af vand kendes fra nedbørsformen isslag, som er underafkølede regndråber, der fryser i det øjeblik, de rammer jordoverfladen.

I en frostbox anbringes et bæger med rent vand. Dette vand afkøles til -10grader C uden at fryse til is. Idet bægeret tages ud af boxen, omdannes noget af vandet til is.
Hvor stor en brøkdel af vandet bliver til is?

Jeg er helt væk - håber I kan hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Husker den opgave fra mine fysik dage.

Når et bærer med underafkølet vand berøres igangsættes en proces, hvor en del af vandet fryser til is. I dette tilfælde stiger vandet 10'C og afgiver altså energi, der benyttes til at fryse en del af isen til vand. Man kan altså sige at:

Ls*m(is) = m(vand)*c(vand)*(delta)t.

Isoler og udregn m(is). Massen af vandet er ligegyldig. Vælg f.eks. 0,5kg.

Brøkdelen findes ved m(is)/m(vand)

Mere husker jeg ikke... Prøv dig frem! Jeg fik "flueben" i sin tid... Så det er rigtigt nok!

Svar #2
14. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Hvordan finder jeg Ls? Jeg ved at:
Ls = Q/m
men hvad er Q og m? Er det her ikke også m(is) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Ls er en tabelværdi såvel som c(vand)... Den bør du kunne finde i din bog!

Svar #4
15. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Jeg har forsøgt at slå Ls op i min databog, men kan ikke finde den..
Er Ls ikke godt nok den specifikke smeltevarme??

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Jo... Det tror jeg er rigtigt nok!

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Virker det?

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. oktober 2004 af Peden (Slettet)

Du kan helt sikkert finde den specifikke smeltevarme for vand ved hjælp af lidt googl'ing, hvis det slår fejl skal jeg nok lede i min termodynamikbog. Den er bare så fandens svær at finde rundt i.

Svar #8
18. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Tak, for hjælpen #2.
Nu har jeg forsøgt at finde den værdi jeg ved ikke hvor længe, kan simpelthen ikke finde den...
Det kan bare ikke passe at jeg ikke kan slå den op i min databog.
#7: Gider du prøve om du kan finde den for mig?
På forhånd tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Jeg har undersøgt det på skolen:

m(vand) = 0,5 kg (f.eks)
c(vand) = 4,18 kJ/(kg*grader celcius)
(delta)t = 10 grader celcius
Ls = 334,4 kJ/kg

Facit er én ottendedel

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2004 af erdos (Slettet)

I #8 takker du #2, der faktisk er der selv. Hvem takker du?

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. oktober 2004 af erdos (Slettet)

Forstod du opgaven?

Svar #12
21. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

#10 : I #8 skulle jeg have takket dig... der skulle have stået #3, og ikke #2.

Ja, jeg forstår godt opgaven.. nu gør jeg ;) Igen tak for hjælpen!

Svar #13
21. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Jeg har lige regnet opgaven.. jeg får den til 1/16.. ikke 1/8
Hvad gør jeg galt?

Svar #14
21. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Hov.. hehe! Glemte lige hvad opgaven egentlig gik ud på.. Sammenlign! Ja, hehe... nå, men jeg er med nu!

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2004 af erdos (Slettet)

#12: Det var så lidt!

#14: Det var godt!

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. januar 2013 af cecilielow (Slettet)

hvordan gør i? jeg har prøvet i tinspire med det virker ikke :(


Skriv et svar til: Underafkølet vand?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.