Matematik

forklaring igen

27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

hvad for jeg ud af at finde d i andengradsligninger, når jeg ikke har fundet x?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

opskriv din andengradsligning

d = b2 - 4 a c


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

i øvrigt skal du ikke kende x, for at beregene diskriminaten


Svar #3
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

dvs når jeg skal finde løsninger af andengradsligninger så skal jeg ikke kende x.. så det er anderleds med alm. ligninger?´nu er jeg kun interesseret i at finde a, b og c.. men hvordan kontrolleres der så, hvis ikke jeg kan indsætte et tal på x's plads


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

har lige opdaget dit andet indæg, hvor du har ligingen

2(x-1)(x+4) = 0

du behøver ikke at bestemme d for at løse x, nulreglen er fint at bruge, hvor

(x-1) = 0                        v                              (x+4) =0

x = 1                              v                               x = 4   


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

jeg forstår ikke dit spørgsmål i #3!

Hvis din opgave er at finde x i en ligning, kan du ikke kende den i forvejen. Det er logik!


Svar #6
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

ja, men jeg har fået hjælp til en anden i mit andet indlæg.. men den kommer længere nede :) Det er i den anden sammenhæng, at jeg ikke kan kontrollere, men nulreglen er nem at bruge.

Men ok, hvis det er nok, bare at skrive uden at kontrollere/bevise så er fint :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

hvis du absolut vil gøre det besværeligt for dig selv og løse din ligningen som en andengradsling, skal du først omskrive den

2(x-1)(x+4) = 2 * (x2 + 4x - x - 4) = 2x2 + 8x - 2x - 8

2x2 + 6x - 8 = 0

hvor

a = 2                  b = 6               c = - 8


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

d = b2 - 4 * a * c

d = 62 - 4 * 2 * (-8)

d = 36 - (-64)                  = 10

√d = 10

x = (±b + √d) / 2a

x = (±6 + 10) / 2  * 2

x = 4 / 4                           v                           x = 16 / 4

x = 1                                v                            x = 4

dermed kontrolleret, at der er overensstemmelse med beregningerne ved brug af nul-reglen!


Svar #9
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

den er jeg også blevet klogere på tak...


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

hmm, så føler jeg  ikke, at jeg kan gøre mere for at besvare dit spørgsmål-


Svar #11
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

:o) du har også gjort det rigtig godt! Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. oktober 2008 af janko (Slettet)

ingen årsag, :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. oktober 2008 af mathon

"hvad får jeg ud af at finde d i andengradsligninger, når jeg ikke har fundet x?"

1) du får oplysning om antal reelle løsninger:
d<0: ingen løsning
d=0 netop én løsning
d>0: to løsninger

en d(iskriminant) diskriminerer = afgør forskellen (mellem antal løsninger)

2) hvis d≥0
kan du hurtigt beregne √(d) og opskrive

x = (-b±√(d))/(2a)
i
stedet for den lange
x = (-b±√(b2- 4ac)/(2a), som det er lettere at "kludre" i, når der på én gang skal holdes styr på fortegn, parenteser og måske brøkudtryk i a,b og/eller c.

3) toppunktets 2.koordinat er hurtigt beregnet
T(t1,t2)
t2 = -d/(4a)


Svar #14
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

tak det var alt :)


Skriv et svar til: forklaring igen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.