Matematik

2 linjer vinekltret på hinanden?

30. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

Heej ville lige høre om der er nogen der ved hvad man skal bruge for at løse den her?

___________________________________________________________________

I et koordinatsystem er en linie l givet ved ligningen

x + 3y – 100 = 0

og en linie m er givet ved lignignen

ax – 5y + 1 = 0

hvor a er en konstant.

Bestem tallet a således at l er vinkelret på m.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2008 af Danielras (Slettet)

Isoler y ligningerne. Koefficienterne foran x er så liniernes hældningskoefficienter. Når to linier er vinkelrette på hinanden gælder:

a1 * a2 = -1

Hvor a1 og a2 er hhv. den første og den anden linies hældningskoefficient.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2008 af mathon

...eller
skalarproduktet af normalvektorer er lig nul

[1,3] * [a,-5] = 0........


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2008 af mathon

normalvektorer   --->   normalvektorerne


Svar #4
30. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

er det her rigtigt?

Først skal man isolere y i ligningerne:
Linjen l:

x + 3y – 100 = 0
?3y = x - 100
? y = -1/3x + 331/3

Linjen m:
ax – 5y + 1 = 0
? 5y = ax + 1
? y = 1/5 a*x+1
Nu kan jeg så finde ud af hvad a er da jeg som sagt ved at de to hældninger ganget sammen er = -1:
-1/3 * 1/5a = -1
Derefter bruger jeg solve til at udregne a:

a=15
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2008 af mathon

...lidt fortegnsfusk

3y = -x + 100
y = -(1/3)x + (33 1/3)

5y = ax + 1
y = (a/5)x +1

a = 15 OK


Svar #6
30. oktober 2008 af myself12 (Slettet)

hvad mener du præcis med fortegnsfusk ? altså at jeg skriver den forkert op ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2008 af mathon

3y = -x+100
og  ikke

3y = x - 100, som du har i #4 linje 5


Skriv et svar til: 2 linjer vinekltret på hinanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.