Fysik
Ø 31 i orbit 2
17. oktober 2004 af
fjumregoj (Slettet)
jeg skal aflevere fysik i morgen og er helt væk... opgaven lyder: normal uran er sammensat af U-238 som er 99.3% og U-235 som er 0.7%. hvis vi antager at de to isotoper var lige hyppige ved jordens skabelse hvordan finder man så ud af hvor gammel jorden er udfra vores antagelse
Svar #1
17. oktober 2004 af Lurch (Slettet)
har ikke tid til at regne på den.
Men en hurtig tanke. hvis jeg forstår opgaven korrekt, så skulle der ved jordens skabelse være lige meget af u238 og u235. Du må kunne slå de to isotopers halveringstider op, og så regne ud fra det
Men en hurtig tanke. hvis jeg forstår opgaven korrekt, så skulle der ved jordens skabelse være lige meget af u238 og u235. Du må kunne slå de to isotopers halveringstider op, og så regne ud fra det
Svar #2
17. oktober 2004 af PhoSpheer (Slettet)
Se side 40 i orbit2. Der står et skema, hvor halveringstiden for begge isotoper står.
Antag at man starter med 2 kg uran. Altså startes der med 1 kg U235 og 1 kg U238. Dvs du har to ligninger der lyder Bemærk de 235 og 238 ikke er tal der regnes med!):
m238(t) = 1 kg * e^-k238*t
og m235(t) = 1 kg * e^-k235*t
Forholdet mellem disse to findes så ved isolation:
m238(t) / m235(t) <=>
bla bla bla <=>
t = ( ln(m238(t) / m235(t)) ) / ( k235 - k238 )
Da k per definition er: k = ln(2) / halveringstid, vil nederste del af ovenstående brøk være:
k235 - k238 = ( ln(2) / 7,038*10^8 år ) - ( ln(2) / 4,468*10^9 år ) = 8,297*10^-10 år-1
Og da du nu ved, at forholdet mellem de to isotoper er 99,3 / 0,7 kan du beregne solsystemets alder ud fra ovenstående formlen:
t = ( ln(m238(t) / m235(t)) ) / ( k235 - k238 )
<=>
t = ( ln(99,3 / 0,7) ) / 8,297*10^-10 år-1
<=>
t = 6,0*10^9 år
Antag at man starter med 2 kg uran. Altså startes der med 1 kg U235 og 1 kg U238. Dvs du har to ligninger der lyder Bemærk de 235 og 238 ikke er tal der regnes med!):
m238(t) = 1 kg * e^-k238*t
og m235(t) = 1 kg * e^-k235*t
Forholdet mellem disse to findes så ved isolation:
m238(t) / m235(t) <=>
bla bla bla <=>
t = ( ln(m238(t) / m235(t)) ) / ( k235 - k238 )
Da k per definition er: k = ln(2) / halveringstid, vil nederste del af ovenstående brøk være:
k235 - k238 = ( ln(2) / 7,038*10^8 år ) - ( ln(2) / 4,468*10^9 år ) = 8,297*10^-10 år-1
Og da du nu ved, at forholdet mellem de to isotoper er 99,3 / 0,7 kan du beregne solsystemets alder ud fra ovenstående formlen:
t = ( ln(m238(t) / m235(t)) ) / ( k235 - k238 )
<=>
t = ( ln(99,3 / 0,7) ) / 8,297*10^-10 år-1
<=>
t = 6,0*10^9 år
Skriv et svar til: Ø 31 i orbit 2
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
