Matematik

Isolering af x

08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med at isolere x i denne ligning?

-12 = 3x^2 - 2x


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. november 2008 af mathon

3x2 - 2x + 12 = 0

2.gradsligning ....


Svar #2
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

ja men man skal isolere x..


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. november 2008 af Muddiboy (Slettet)

Jeg tror at du har misforståes spørgsmålet, for at finde x skal du løse denne andengrads ligning, som kan have 0,1 eller 2 løsninger, altså antal x'er


Svar #4
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Grafen for funktionen med forskrift: f(x) = x^3 - 6x^2 + 21x + 1 har netop én tangent, der er parallel med linjen med ligning: Y = 9x + 11
Bestem ved håndkraft ligningen for denne tangent.

f ' (x) = 3x^2 - 12x + 21

Det er noget med, at den skal sættes lig med 0 og x skal isoleres. Derefter finder man D og x'erne. Altså som 2. gradsligning. Men jeg kan ikke få isoleret x.

3x^2 - 2x + 21 = 0
9 = 3x^2 - 2x + 21 9 er f '(x) altså a i den linje, der er parallel med tangenten.
9-21 = 3x^2 - 2x
-12 = 3x^2 - 2x

Og hvad gør man så videre? ;/


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. november 2008 af Muddiboy (Slettet)

At den er parallel betyder at tangenten har samme a som linjen, dvs. du mangler at bestemme b tallet!


Svar #6
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

og hvordan finder jeg den?


Svar #7
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Altså jeg ved godt hvad den skal give, men jeg kan ikke helt se hvordan jeg skal regne det ud..


Svar #8
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Ingen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. november 2008 af Isomorphician

3x2 - 12x + 21 = 9

3x- 12x + 12 = 0

Brug nu:

x = (-b ± √d)/(2a) til at løse andengradsligningen.


Svar #10
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

hvordan får du 12 ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. november 2008 af Isomorphician

Trækker 9 fra på begge sider.


Svar #12
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Kan du skrive mellemregningerne?


Brugbart svar (1)

Svar #13
08. november 2008 af Isomorphician

3x2 - 12x + 21 = 9 <=>

3x2 - 12x + 12 = 0 <=>

d = (-12)2 - 4*3*12 = 0

x = (12 ± √0)/6

x = 2 (og kun 2, da 12 ± √0 = 12 for både plus og minus √0)

............

Alternativt:

3x2 - 12x + 12 = 0

3(x2 - 4x + 4) = 0

3(x - 2)(x - 2) = 0

Hvilket giver x = 2 vha. nulreglen.


Svar #14
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

hvor bliver 21 så af?


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. november 2008 af Isomorphician

21 - 9 = 12


Svar #16
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

Og hvordan går man så videre? Skal man sætte det ind i Y=ax+b ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
08. november 2008 af Isomorphician

Du kan bruge tangentligningen:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0), hvor x0 er den x-værdi der blev fundet i andengradsligningen.


Svar #18
08. november 2008 af pernillebs (Slettet)

nej jeg skal regne den ved håndkraft.. Men jeg har fundet ud af det. Tak for hjælpen


Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.