Fysik

Haste-hjælp: pendul, energibevarenlse og snorkraft

11. november 2008 af Sa5 (Slettet)

Hej :)

Er gået i stå i min aflevering og skal aflevere i morgen, så håber nogle har overskud til at hjælpe!!

OPGAVE:

Et lod med massen m ophængt i en snor med længden l udgør et pendul.  I startpositionen er loddet og snoren vandret. Pendulet slippes fra hvile fra sin vandrette position. Idet pendulet derefter når sin lodrette position rammer snoren et søm placeret i højden d ret over loddets nederste punkt. Herved
påbegynder loddet en cirkelbevægelse med sømmet som centrum. Tyngdeaccelerationen
er g.

a) Jeg skal bestemme loddets fart i den nederste position.

Tanker:  Er snorkraften en elestisk kraft, og kan jeg så udnytte at Ekinetisk + Epotential i startpostionen er lige i den nederste position? Hvis ja tror jeg jeg kan klare det :)

Hvis nej:  Så gælder Ekin1+Epot1+Arb(afFsnor) = Ekin2+Epot2 ikke? Men hvordan kan jeg udnytte dette?

På forhånd tak!! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal blot benytte energibevarelse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. november 2008 af Arctan (Slettet)

Ad 1)

Energibevarelse:

ΛEkin + ΛEpot = 0

I startpositionen er al energi potentiel:

E1 = l*m*g

Idet pendulet rammer sømmet er al energi kinetisk:

E2 = (1/2)m*v2

Vi sætter E1 = E2 og får

l*m*g = (1/2)m*v2

⇒ v2 = 2*l*g

⇒ v = √(2*l*g)


Svar #3
11. november 2008 af Sa5 (Slettet)

#2

Det var også min føste tanke :) Men så var det jeg "kom i tanke om" at ΛEkin + ΛEpot = 0 kun gælder for et legeme der kun er påvirket af tyngdekraften og evt. elastiske krafter, og at sætningen ellers hedder:

Ekin1 + Epot1 + Arb(udført af andre krafter end tyngdekraft og elastiske) = Ekin2 + Epot2

Og eftersom tyngdekraften ikke (??) er en elastisk kraft gælder ΛEkin + ΛEpot = 0 vel ikke, men ovenstående i stedet, ikke?

Tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Det gælder for konservative krafter - ikke elastiske.


Svar #5
11. november 2008 af Sa5 (Slettet)

#4: For faaaanden da ja, selv om snorkrafen virker på loddet så går den jo ikke noget arbejde, da den er vinkelret på bevægelsesretninge - dvs. kun tyngdekraften gør arbejde, og snorkraften glemmes! :)

 TAK =) !!

(PS: i min bog stå der "hvis ingen andre krafter end tyngdekraften og elastiske krafter..")


Skriv et svar til: Haste-hjælp: pendul, energibevarenlse og snorkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.