Fysik

Hjælp til Energi og varme på A-niveau.

15. november 2008 af Tjubanghus (Slettet)

V6 Ukrudtsdamper
Mange haveejere udrydder ukrudt ved brug af vanddamp, der har temperaturen . Herved ødelægges ukrudtets cellestruktur, og det får planterne til at udtørre. Ukrudtsdamperen indeholder en vandbeholder med et elektrisk varmelegeme, som automatisk slukker, når der kun lige er vand nok tilbage til at dække varmelegemet.

Tekniske data:
Vandindhold 1,5 liter
Spænding 230 V
Effekt 2,2 kW
Opvarmningstid ca. 4 min
Behandlingstid ca. 20 min


En ukrudtsdamper er tændt i 24 minutter.

a) Beregn, hvor meget energi ukrudtsdamperen omsætter i dette tidsrum.

Dette har jeg udregnet. Det giver 3,2MJ.

Fra starten var ukrudtsdamperen fyldt med vand men temperaturen 15 °. I løbet af de 24 minutter opvarmes alt vandet til kogepunktet, og en stor del af vandet fordamper.

b) Beregn massen af det vand der fordamper. Gør herunder rede for relevante antagelser.
 

Håber jeg kan få lidt hjælp, da det driller mig.

På forhånd mange tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0. Benyt, at vandet først skal opvarmes og dernæst fordampes. Du kender ligningerne for den tilførte varmeenergi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2008 af plooop (Slettet)

Husk så at inddrage tabelværdien for fordampningsvarme for vand.


Svar #3
17. november 2008 af Tjubanghus (Slettet)

Bliver nød til at spørge om mere hjælp. Kan ikke lige se det for mig.. :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Har du selv nogle idéer til, hvad vi prøver at guide dig til at gøre?


Svar #5
17. november 2008 af Tjubanghus (Slettet)

Ja ja..

Altså Q=m*c*deltaT

Og Q=m*L-fordampning...

Men lige hvordan man skal gøre det ?! Argg..


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Det er de helt korrekte formler. Nu skal du huske, at du først skal varme vandet op. Så skal du udregne den mængde energi, der skal til for at opvarme det. Start med det.


Svar #7
17. november 2008 af Tjubanghus (Slettet)

Ja - det har jeg gjort..

Det er 1,5kg*4,182(kJ/kg*K)*85 grader =533,205 kJ ..

Hvad er så det næste trin? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Så skal vi have fundet ud af, hvor meget varme der er tilbage. Du har regnet ud hvor meget energi der tilføres systemet i løbet af tidsrummet. Benyt dette til at udregne den resterende mængde varme.


Svar #9
17. november 2008 af Tjubanghus (Slettet)

Heh. Super - nu har jeg fundet ud af det, og fundet svaret..

Mange tak for hjælpen.

P.S - jeg fik at ca. 1,2 kg fordamper.


Skriv et svar til: Hjælp til Energi og varme på A-niveau.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.