Matematik

matematik gåde??

16. november 2008 af hellenle (Slettet)

hej jeg har en svær matematik gåde, som skal sættes op som ligninger .. Har simpelhent prøvet at få den sat op men har næsten opgivet. måske kan du hjælpe?

GÅDEN:

der er 100 halmbunker - og 100 køer ialt.

men der er forskellige slags køer :

1. stående køer spiser 5 halmbunker hver.

2. liggende køer spiser 3 halmbunker hver.

3. gamle køer er, 3 køer om at spise en halmbunke?

Kan sagtens ¨få den til at gå op, hvis jeg sidder og tæller. men kan ikke få den sat op i ligninger, så den er hutigere at regne ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal vel finde antallet af de forskellige slags køer?


Svar #2
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

ja det er det jeg skal,. men det skal sættes op som en ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Umiddelbart kan du opstille det som:

100-5x-3y-1/3 z = 0.

x = stående køer.

y = liggende køer.

z = gamle køer.


Svar #4
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

nu er jeg ikke så god til matemtik eftersom jeg kun går i niende :P

men kan du forklarer det nærmere? tak-


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2008 af Leja (Slettet)

Hvad er det sidste spørgsmål. Du har ikke stillet et spørgsmål!


Svar #6
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

hov ! men det er hvor mange er der af hver slags, er min spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#3 Jeg manglede lige en ligning:

x+y+z = 100.


Svar #8
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

okay, men jeg kan slet ikke se logikken i din første ligning? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Jeg opskriver den lige igen og bagefter med ord:

100 - 5x - 3y - 1/3 z = 0

100 halmballer - 5 halmballer/stående ko * x stående køer - 3 halmballer/liggende ko * y liggende køer - 1/3 halmballer/gammel ko * z gamle køer = 0 halmballer.


Svar #10
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

okay, det forstår jeg godt. men hvorfor = 0? det er der det kniber lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#9: Jeg trækker antallet hver af de forskellige slags køer spiser fra det samlede antal halmballer - der skal vel ikke være nogle tilbage?


Svar #12
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

okay, kan du skærer det ud i pap hvordan man finder hvor mange stående køer der er fx? så jeg lige kan få et skub, til at regne resten?


Svar #13
16. november 2008 af hellenle (Slettet)

jeg har fået et hint fra min far. han siger at man kun kan løse den med to ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#13: Korrekt. Der er 100 køer i alt. Dvs., at vi kan skifte lidt ud i ligningen ovenfor:

100 = x+y+z

omskrives til: 100-x-y = z

Antallet af gamle køer er altså de 100 køer minus de liggende og minus de stående. Benyt dette.


Skriv et svar til: matematik gåde??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.