Fysik

Find fællestemp.

17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

En figur med to klodser ... aluminium og kobber ..
begge klodser vejer 100 g
de to klodser har starttemp 65 og 20 grader celcius
De bringes i kontakt med hinanden og ender med at få fællestemperatur ...
Beregn fællestemperaturen ...

specifik varmekapacitet for kobber = 0,39 og for Aluminium 0,09

Hvordan skal jeg løse den? :S.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Du skal bruge den formel der hedder: deltaE = m * c * deltaT

Hvis du kender den??

deltaE = energitilvækst, m = masse, c = temperaturtilvækst, deltaT = varmefylde

Så sætter du tallene ind i formlen, først for kobber og så for aluminium, og sætter så de 2 sætninger overfor hinanden, sådan du får en ligning.
 

Hvis du forstår hvad jeg mener?? ;)


Svar #2
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

100g*0,39j/kg*g*65grader = 100g*0,09J/kg*g*20grader

Men hvad så? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Forstår du hvad jeg mener?? Eller skal jeg forklare det lidt bedre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Hov havde ikke lige set din anden besked..


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Jeg ville skrive det sådan her:

Aluminium : deltaEaluminuim = 100g * 0,09 J/g*C * 45 grader

Kobber : deltaEkobber = 100g * 0,39 J/g*C * 45 grader

og fordi jeg skriver 45 grader istedet for 20 og 65 er fordi c = temperaturtilvækst og det betyder at du skal finde ud af hvor langt der er fra 20 til 65 = 45.


Svar #6
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

JEg må indrømme, jeg ikke forstår det :/


Svar #7
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

Jamen så har de jo ikke en fællestemperatur..


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Tilsidst ville jeg skrive den sådan her:

100g * 0,09 J/g*C * 45 grader = 100g * 0,39J/g*C * 45 grader

Og regne den ud som en ligning.. Men det kan godt være jeg tager fejl så.. Sådan har jeg bare lært det. :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. november 2008 af Angora92 (Slettet)

Nej det er også det fællestemperatur der forvirrer mig.. :(


Svar #10
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

#8, når du har sat dem op som en ligning, så er der ingen ubekendte jo.

Argh :S


Svar #11
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

Nogen, der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#11: Energitilvækst til den der opvarmes skal være lig den energi der fratages den der nedkøles. Kan du bruge det?


Svar #13
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

12, vil det sige, at eftersom den ene vil give noget højere end den anden, så skal jeg udregne noget med fordampning ?

Ellers, så siger det mig ikke noget. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#13: Nej - der skulle gerne ikke være noget fordampning inde i billedet. Du skal benytte den formel du har prøvet at arbejde med før i denne tråd.


Svar #15
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

deltaE = m * c * deltaT < denne?

Aluminium : deltaEaluminuim = 100g * 0,09 J/g*C * 45 grader

Kobber : deltaEkobber = 100g * 0,39 J/g*C * 45 grader
 

Skal jeg så sætte dem lig med hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#15: Du bruger dog forkert indsætning. Formlen lyder:

m er massen, c er den specifikke varmekapacitet og Tfør er temperaturen før tilsætningen af varmemængden Q, mens Tefter er temperaturen efter. Hjælper det dig videre?


Svar #17
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

100gram*0,09 J/g*(Tefter-65grader) = 100gram*0,39J/kg*g*(Tefter-20grader)

Skal jeg så løse den som to ligninger med to ubekendte? (:


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#17: To ligninger? Jeg ser kun en.


Svar #19
17. november 2008 af mille.dk (Slettet)

Ups, undskyld, du har ret. En ligning med to ubekendte?
Så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre for at finde Tefter .. :S


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. november 2008 af mathon

NB!!! 

cAl = 0,9 kJ/(kg*K)

................................

se vedhæftet

Vedhæftet fil:fællestemp._1.doc

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.