Matematik

orto- og parallelle

18. november 2008 af Tina17 (Slettet)

jeg skal bestemme de tidspunkter hvor hastigheds og accelerationsvektoren er ortogonale hhv.parallelle.

f(t)=(-t^2+11t-1  ,  t^3-1 )

jeg har regnet og fundet hastighed og accelerationsvektoren.....men hvordan skal jeg vise at de er ortogonale eller parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: For ortogonale vektorer, a og b gælder:

a * b = 0, hvor * skal forstås som en "prik" - altså skalarproduktet.

For parallelle vektorer, c og d, gælder:

det(c,d) = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2008 af Daniel TA (Slettet)

For at de skal være parallelle kan også bruges a x b=0 "a kryds b er 0"


Svar #3
18. november 2008 af Tina17 (Slettet)

hvordan skal jeg så beregne skala eller krydsproduktet ud fra en vektor funktion? hvad er mit a og hvad er mit b?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Din vektorfunktion har to komponenter - benyt disse som de to komponenter i en vektor.


Svar #5
18. november 2008 af Tina17 (Slettet)

behøver jeg så ikke diferentier dem først til hastighedsvektor og accelereationsvektor og derefter finder to skala og to krydsprodukter?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Jo - din hastighedsvektor er blot din vektorfunktion differentieret en gang og accelerationsvektor er så differentieret to gange.


Svar #7
18. november 2008 af Tina17 (Slettet)

ja det ved jeg så godt....jeg har som sagt har fundet hastighedsvektoren og accelerationsvektoren..........men er det så min differentieret vektorer jeg skal brug som a og b?

det jeg tænker mig at gør ,er at brug min hastighedsvektoren og accelerationvektoren som min a og b? for igen får jeg en problem .for hvad skal jeg gør med t , når jeg regner skalar produktet og krydsproduktet?

er det rigtigt det jeg vil går igang med nu? lyder det rigtigt`?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Det er den helt rigtige tankegang!

Hvis de to vektorer er parallelle vil t være ligegyldig, når du udregner determinanten. Det vil give nul uanset hvilken værdi af t du indsætter. Samme gældende for skalarproduktet.


Svar #9
30. november 2008 af Tina17 (Slettet)

jeg vil finde t-værdien ved at regne determinanten? Hvordan regner man determinanten?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#9: Det kan du finde i din formelsamling. :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/142653


Skriv et svar til: orto- og parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.