Kemi

Beregning af pH ved titrering

22. november 2008 af Julejule (Slettet)

Hej alle sammen

Jeg er i gang med en rapport om rødvin, og jeg bl.a skal gør rede for hvordan man bestemmer surhedsgraden i rødvin. Vi har haft lavet en titrering af 25 mL rødvin med 0,1 M NaOH. I forhold til titrerkurven og ækvivalenspunktet er jeg kommet frem til at der er 0,09 M vinsyre (C4H6O6) i vinen. Men hvordan kan jeg ud fra dette beregne en pH-værdi?

Ks for vinsyre er 1,05*10^-3 og pKs er 2,98. Der udover har jeg ingen ligevægtskonstant eller nogle koncentrationer hvor der er ligevægt.

Håber at i kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2008 af mathon

pKs1 = 2,98 indikerer middelstærk syre

dvs.

pH = -log((-Ks+√(Ks2+4*Ks*cs))/2)


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. november 2008 af mathon

Define k=1,05*10^-3
Define c=0,09

-log((-k+√(k^2+4*k*c))/2)
 


Svar #3
23. november 2008 af Julejule (Slettet)

Jeg har godt prøvet den, og den giver 1,9671 men målingen fra mit pH-meter siger 3,41. men det kanb jo også betyde at vinsyren ikke er den eneste syre i rødvinen?!

-log((-k+√(k^2+4*k*c))/2) Hvad er det helt præcis den formel hedder? Har nemlig ikke kunne finde den i min kemi bog.
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. november 2008 af mathon

pH-beregning for syrer
i oversigt:
 

stærk syre
pH = -log([H3O+])

middelstærk syre:
pH = -log((-Ks+√(Ks2+4*Ks*cs))/2)

svag syre:
pH = ½(pKs - log(cs))

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. november 2008 af mathon

stærk syre: pKs < -1,7

middelstærk syre: -1,7 < pKs < 4

svag syre: 4 < pKs < 10

meget svag syre: 10 < pKs < 15,7

yderst svag syre: pKs > 15,7
 


Svar #6
23. november 2008 af Julejule (Slettet)

Super :)

Tusinde tak for hjælpen Mathon ! :D


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

                     HA + H2O  <-->  A- + H3O+

start               cs                       0         0

ligevægt       cs - x                    x          x

Ks = [A-][H3O+]/[HA] = x2/(cs - x)

⇒ x2 - Ks(cs - x) = x2 + Ksx - Kscs = 0

Dette er en andengradsligning som kan løses ved brug af løsningsformlen for en andengradsligning:

x = [H3O+] = (-Ks + √(Ks2 + 4·Kscs))/2

pH er defineret som -log[H3O+], så

pH = -log((-Ks + √(Ks2 + 4·Kscs))/2)

Formlen gælder for alle monoprote syrer.


Svar #8
23. november 2008 af Julejule (Slettet)

Ahhhh okay det er sådan den hænger sammen :D

Det er smukt!

Tak for jeres hjælp og tid!


Skriv et svar til: Beregning af pH ved titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.