Kemi

hvordan kan det være?

23. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

Hvorfor er fortegnet for de 10 mio liter (107) i minus her ---- H3O+] = 1.0*10-7 mol/L


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2008 af Arctan (Slettet)

1.0·10-7 mol/L = 0.0000001 mol/L

pH er defineret som -log[H3O+], hvor det negative fortegn er indkluderet for sædvandligvis at opnå positive værdier for pH.


Svar #2
23. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

ja, men 107 og 10-7 ligner da laaaaaaaaangt fra HINANDEN! ??

Men man skriver det vel bare i minus, for når man udregner logaritmen, vis fortegn også er minus, så 'ophæver' de hinanden?? Og deraf får man pH-værdien?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2008 af mathon

[H3O+(aq)] = 1/10.000.000 = 1/107 = 10-7

pH = -log([H3O+(aq)]) = -log(10-7) = -(-7*log(10)) = -(-7*1) = -(-7) = 7


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2008 af mathon

Men man skriver det vel bare i minus, for når man udregner logaritmen, vis fortegn også er minus, så 'ophæver' de hinanden??"

... man skriver ikke bare minus,
men
S.P.L. Sørensen - dansk kemiker - foreslog i 1909 at definere
pH som minus 10-talslogaritmen til brintionkoncentrationen,
som nu udtrykkes
minus 10-talslogaritmen til oxoniumionkoncentrationen

fordi de fleste oxoniumionkoncentrationen i praktisk kemi
er af størrelsesorden

[H3O+(aq)] = ca. 10-n, n>0

fx. 10-7 er lidt uhåndterlig rent afbildningsmæssigt, da den kræver en enhed
inddelt i 10.000.000 lige store mindre dele.
 

Lettere ville det derfor være med
pH = log(10-n) = -n
og i stedet for at skulle mednotere og huske alle disse irriterende minusser
forbedre notationen ved at definere
pH = -log(10-n) = n

Sørensens forslag vandt international brugsanvendelse og dermed anerkendelse.

1 pH-enhed hedder faktisk 1 Sø
skønt det sjældent ses anvendt.

Men pH-begrebet er et internationalt uundværligt kemisk beskrivelsesværktøj.


Skriv et svar til: hvordan kan det være?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.