Matematik

Matematik gåde!

23. november 2008 af Tobias11111 (Slettet)

"En mand var dobbelt så gammel som sin kone, da han var lige så gammel, som konen er nu. Når hun bliver ligeså gammel, som han er nu, vil de tilsammen være 112 år. Hvor gammel er manden nu?"
 

Jeg går i 9 klasse, og vores lærer gav også den her mærkelige gåde.

Jeg har siddet og speakulret over, hvordan den skulle laves.

Min bedste ide er at man kan alve 2 ligninger med 2 ubekendte, eller hvad?

håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2008 af Sara17 (Slettet)

min bud er 56 ? :S


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. november 2008 af MigM (Slettet)

Kvinden y er: 2 * x = y


Manden er: x = y/2
<=> 2*x/2 <=> x

112 = 2*x+x
 


Svar #3
23. november 2008 af Tobias11111 (Slettet)

Sara17#

Jeg tror ikke at de kan være lige gamle..

MigM#

Kvinden y er: 2 * x = y... burde det ikke være. y=x/2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2008 af silur (Slettet)

Kvindens og mandens nuværende aldre er henholdsvis 32 år og 48 år. Det er ikke nødvendigt at opstille ligner, idet første sætning siger, at for halvdelen af kvindens nuværende alder siden, var manden dobbelt så gammel som hun. Anden sætning siger, at om halvdelen af kvindens nuværende alder, er summen af deres aldre 112 år.

Hvis du har mas med at se det, så må du igang med ligninger. Kald f.eks. mandens og kvindens nuværende aldre for hhv M og K. Første sætninger siger da, at for x år siden galdt:

M-x = 2(K-x)

M-x = K

hvoraf x=K/2 og dermed M=3K/2. Prøv nu selv at bringe den anden oplysning på symbolform.


Svar #5
23. november 2008 af Tobias11111 (Slettet)

Kvindens og mandens nuværende aldre er henholdsvis 32 år og 48 år.

Hvordan ved vi det?:)


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. november 2008 af MigM (Slettet)

hovsa!!

Kvinden Y = X / 2
Manden X = 2 * Y = 2 * X / 2

112 = 2 * X / 2 + X / 2

112 / 2 = X / 2 + X / 2

56 = 2X/2

56 = X

Så manden er 56år gammel.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. november 2008 af silur (Slettet)

#5

Har du gjort dig den ulejlighed at læse hele indlægget? Jeg starter med at nævne resultatet og præsenterer dernæst to måder at nå det på.

#6

Nej, se #4. Du kan med det samme konkludere at dit resultat er forkert idet kvinden fremgår at være yngre end manden ("Når hun bliver lige så gammel, som han er nu"). Når hun bliver "lige så gammel, som han er nu" skulle hun efter din påstand være 56år. Imidlertid vil han være blevet ældre, og alderssummen er vil derfor overstige 112 år.


Skriv et svar til: Matematik gåde!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.