Fysik

Maksimale hastighed af elektron!

24. november 2008 af Biochem (Slettet)

Hvordan beregner jeg den maksimale hastighed som en elektron kan få efter sammenstødet med en foton?

Jeg har allerede udregnet frekvens, energi (både i J og eV).

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Den maksimale energi svarer til, at hele fotonen er blevet absorberet. Dvs., at elektronen har en energi på sin egenenergi plus fotonens energi efterfølgende. Benyt dette.


Svar #2
24. november 2008 af Biochem (Slettet)

Opgaven lyder:

En foton har bølgelængden 424 nm. Den rammer en elektron, der er bundet til et atom med en energi på 1.43eV.
 

Jeg får energien til 2.90 eV

er det så bare 2,90-1,42=E?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Umiddelbart ja - benyt denne energi samt din formel for kinetisk energi til at finde den nye hastighed.


Svar #4
24. november 2008 af Biochem (Slettet)

#3

Formel er ( så vidt jeg husker): Ekin=0,5·m·v2

Men hvordan benytter jeg mig af denne? hvad er m og v? (altså hvordan finder jeg frem til dem? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal finde v. Du har lige udregnet E og du kan slå m op.


Svar #6
24. november 2008 af Biochem (Slettet)

kan du huske hvad massen er? Har ikke en databog har ligeledes kigget i min fyskbog, intet1 :S


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Prøv at google "Mass of the electron" ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2008 af mathon

Ekin = h*c/λ - (1,43 eV) = h*c/(424 *10-9 m) = (4,68502-2,29111)*10-19 J = 2,3939*10-19 J

Ekin = ½*me*v2

v = (2Ekin/me)0,5 = (2*(2,3939*10-19 J)/(9,10939*10-31 kg))0,5 = 724976 m/s = 724,976 km/s


Svar #9
24. november 2008 af Biochem (Slettet)

Jeg er ved at rive håret af mig selv!!

For det første har jeg aldrig nogensinde i mir liv set formlen: Ekin=h*c/λ

for det andet siger fremgangsmåden mig absolut intet, en forklaring ville være rart!

For det tredje fatter jeg overhovedet ikke hvad der sker i første udregning!! Hvordan kan du ende med det resultat??


Svar #10
24. november 2008 af Biochem (Slettet)

Nu har jeg snart læst i en times tid, så nu giver det skam mening, mange tak for hjælpen begge to! :-)


Svar #11
25. november 2008 af Biochem (Slettet)

#8

Repræsentere de 1,43eV løsrivelsesrabejdet AL??


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. november 2008 af mathon

Ja


Svar #13
25. november 2008 af Biochem (Slettet)

#12 Du har nogle forvirrende udregninger ikke fordi at det gøre noget, men mig bekendt hedder det:

Ekin= h·f-AL

Du skriver noget andet, nemlig: Ekin = (h·c) / λ - AL


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

f = c/λ


Skriv et svar til: Maksimale hastighed af elektron!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.