Matematik

Problem med at løse ligning

26. november 2008 af tazz0r (Slettet)

En stykkevis lineær funktion f er givet ved forskriften

f(x)= (-3x-11 for -5≤x<-3 og 2x+4 for -3≤x<2 og -½x+9 for 2≤x<6)
 

En liniær funktion g har forskriften g(x)=1/3x+4

Løs ligningen f(x) = g(x).

Løs uligheden f(x) ≤ g(x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2008 af dara.online (Slettet)

Tegn de to funktioner ... det giver en ide til løsningen på begge spørgsmål ;)


Svar #2
26. november 2008 af tazz0r (Slettet)

Har jeg gjort... men er bare fuldstændig blank :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. november 2008 af dara.online (Slettet)

Når f(x)=g(x) skærer de graferne hinanden ... det giver dig et hint om løsningen, derefter viser du formelt løsningen. 

For f(x) ≤ g(x) kan du bruge den første løsning som sammen med graferne viser løsningsmængden for f(x) ≤ g(x)
 


Svar #4
26. november 2008 af tazz0r (Slettet)

Kunne du ikke vise mig udregningen?


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. november 2008 af mathon

g(x) = f(x)

det undersøges om løsninger findes i intervallet -5≤x<-3

1/3x+4 = -3x-11
hvilket giver
x = -4,5 som tilhører intervallet -5≤x<-3, hvorfor
x = -4,5 er en løsning

det undersøges om løsninger findes i intervallet -3≤x<2

1/3x+4 = 2x+4
hvilket giver
x = 0 som tilhører intervallet -3≤x<2, hvorfor
x = 0 er en løsning


det undersøges om løsninger findes i intervallet 2≤x<6

1/3x+4 = -½x+9
hvilket giver
x = 6 som ikke tilhører intervallet 2≤x<6, hvorfor
x = 6 IKKE er en løsning
 
konklusion:
f(x) = g(x) ⇔ x € {-4.5,0}


Brugbart svar (2)

Svar #6
27. november 2008 af mathon

...tilsvarende fremgangsmåde for
løsning af f(x) ≤ g(x)...


Skriv et svar til: Problem med at løse ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.