Matematik

Logistisk vækst

27. november 2008 af freece (Slettet)

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med at komme igang her?

I en nationalpark i USA regner man med, at der er plads til, at der kan leve 100 gråbjrne. Til tiden t=0 er der 10 bjørne i parken. Vi går ud fra, at væksten i bjørnebestanden er logistisk, dvs. væksthastigheden er proportional med både populationen y og størrelsen 100-y, og at proportionalitetsfaktoren er 0,001.
Angiv den funktion y=f(t), der beskriver antallet af bjørne til tidspunktet t og tegn en graf for funktionen.
Hvilke værdier af t og y giver mening?
Hvornår er populationen 25? - og 50?
Hvornår bliver bestanden af bjørne konstant?
Hvornår vokser bjørne populationen hurtigst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2008 af peter lind

Oplysningerne svarer til at f'(t)=y'(t)=0,001y(100-y). Denne differentialligning må du løse. Det kan gøres ved separation af variable.


Svar #2
27. november 2008 af freece (Slettet)

Hvorfor kan jeg ikke løse den på cas?

desolve(y'=0.001*y(100 - y) and y(0)=10, y, t)

Hvad gør jeg forkert?

Og hvilke værdier af t og y giver mening?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2008 af peter lind

Jeg kender ikke dit cas, så det kan jeg ikke svare på. Ligningen kan løses med håndkraft ved brug af separation af variable altså

dy/[y(100-y) = 0,001dx 

Integrer på begge sider af lighedstegnet.


Svar #4
28. november 2008 af freece (Slettet)

Tak :-)

Hvordan finder jeg ud af hvornår bestanden af bjørne bliver konstant? Kan jeg jo se på grafen, men hvordan regner jeg mig frem til det ?
 


Og hvordan finder jeg ud af hvornår populationen vokser hurtigst?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2008 af peter lind

Populationen er konstant når y'=0. Det kan du direkte aflæse af differentialligningen. Populationen vokser hurtigst y' er størst. Det kan du  finde nemmest finde direkte af  differentialligningen.


Skriv et svar til: Logistisk vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.