Matematik

Inverse funktion f^-1(x)

03. december 2008 af Tejay (Slettet)

hej.

jeg sidder med en opgave lydende sådan:

Dan den iverse funktion f ^-1(x) til f(x)=2+ 1/x

jeg kan simpelthen ikke finde ud af at finde den inverse.
jeg har prøvet at isolere x men jeg synes ligesom ikke at være i stand til at isolere den :S

please hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af Isomorphician

Skriv dit forsøg ind.


Svar #2
03. december 2008 af Tejay (Slettet)

først og fremmest laver jeg f(x) om til y

y= 2+1/x    <--->
y-2= 1/x    <--->
y*x - 2x = 1                 /    y*x -1 = 2x

derfra synes jeg ikke jeg kan komme længere, men jeg ved ikke om det er den rigtige måde at gøre det på
bare et skud i tågen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af Isomorphician

y = 2 + (1/x) <=>

y - 2 = 1/x <=>

x(y - 2) = 1 <=>

.....


Svar #4
03. december 2008 af Tejay (Slettet)

jah.
men kan man ikke komme længere derfra?

x(y-2) = 1 er vel ikke y= 2+1/x inverse?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2008 af Isomorphician

Jo man kan godt komme lidt videre.

Du mangler kun en enkelt operation i at isolere x. Det var derfor jeg lavede ....... som en opfordring til dig om at lave denne.


Svar #6
03. december 2008 af Tejay (Slettet)

javel ja.. jamen mange tak for den chance :D

x= 1/(y-2)

er det sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. december 2008 af Isomorphician

Ja.

Ellers kan du tjekke ved at sætte udtrykket ind på x's plads i den oprindelige ligning og reducere.


Svar #8
03. december 2008 af Tejay (Slettet)

nå ja

tusinde tak for hjælpen
var herligt med så hurtigt et svar :D


Skriv et svar til: Inverse funktion f^-1(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.