Matematik

Vektorer i rummet - Nogle opgaver (1/2)^-1 :))

24. oktober 2004 af zIOn (Slettet)
Jeg har nogen meget vigtige opgaver som jeg gerne skulle være sikker på er rigtige, som følger:

7.045 (Eksamensopgaver i matematik(vektorer i planen)):
"I et koordinatsystem i planen er der givet to vektorer,
a = (5;2) og b = (-3;7) (vektorstreger er underforståede)
Beregn a*b og det(a,b)."

a*b = 5*(-3)+2*7 = -1

det(a,b) = 5*7-(2*-3) = 41

"Beregn tallet t, således at a + tb er vinkelret på a."

a + tb (vinkelret på) a <=> (a + tb)*a = 0
<=> a^2+tab = 0
(ab = -1 og <=> 29-1t = 0
a^2 = |a|^2 indsættes) t = 29

"Beregn længden af b's projektion på a."
b1 = ((a*b)/|a|^2)*a (ved godt det ser kringlet ud, sorry)

b1 = (-1/((sqrt(29))^2)) * (5;2)
= (-5/29; -2/29)
-> Dette passer ikke med min tegning!!! Hvori ligger fejlen? Øjensynligt er retningen rigtig, men b1 er ca. 1/29 af den rigtige længde(øjemål) how come?


Dette er kun for de der gider lege facitliste for mig :)

7.047
"I et koordinatsystem i rummet er en trekant ABC bestemt ved punkterne A(-1,2,0), B(2,1,-3) og C(1,0,2).
Beregn vinkel A i trekant ABC."
A = 82,39grader (cosinus relation)
"Beregn arealet af trekant ABC." areal(A) = 7,48.

"Bestem en ligning for den plan der indeholder punkterne A, B og C" Jeg får krydsproduktet af AB(vektor) og AC(vektor) til (-8,-12,-4) som jeg forkorter til
4(-2,-3,-2). Ligningen for planen bliver da
-2(x-1)-3(y-0)-1(z-2),
men er det holdbart at skrive det op således?

"Trekant ABC er grundflade i et tetraeder ABCD med toppunkt D(5,3,7)"
"(...)V = 1/3h*G(...).
Beregn rumfanget af tetraederet ABCD"
Får det til V = 14.66, nogen enige?






Svar #1
24. oktober 2004 af zIOn (Slettet)

Meningen var egentlig at jeg ville poste nogen flere, men det strandede på om jeg kunne være det bekendt / om SP skal trækkes ned på et sådant niveau :P

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

dit første pørgsmål,
Der står du skal beregne længden af b vektorens projektion på a, du har kun fundet vektorkoordinaterne.
men længden bliver stadig ikke 1/29, men 1/kvrd(29)

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Ja, længden må være rod((-5/29)^2+(-2/29)^2), hvilket er 1/29-del af a.

Svar #4
24. oktober 2004 af zIOn (Slettet)

Det er jeg også kommet frem til, men idet vektoren ikke passer på min tegning gør længden det selvsagt heller ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Jeg har netop tegnet a og b og kan se, at vinlen er større end 90 grader, hvilket stemmer med det negative fortegn.

Nu er en tegning jo ikke særlig præcis, men det virker som om, at projektionen er 1/29-del af a, blot peger stykket i modsat retning.

Svar #6
25. oktober 2004 af zIOn (Slettet)

Efter at have produceret en ny tegning er jeg kommet frem til at den forrige var forkert, og ovenstående stemmer meget godt overens med tegningen. Over and out =)

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Fint.

P.s. (1/2)^-1 ----> -1^(1/2)

ikke fordi der hersker klar logik bag navnet. Jeg er NÆSTEN imaginær og samtidig sortseer jf. "negative one", da -1^(1/2) = -1.

Skriv et svar til: Vektorer i rummet - Nogle opgaver (1/2)^-1 :))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.