Matematik

ligning med lnx

03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Jeg søger hjælp til flg. opgave:

For ethvert tal t er (lnx)^2-2tlnx-3t^2+8t-4=0 en ligning i x. Og bestem ligningen for t=2.


hvordan kommer jeg i gang?

Mnage tak

mvh

Carsten


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

#0 hvad har du selv prøvet?


Svar #2
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Jeg har differentieret lnx,  1/x, men har så svært ved at komme videre


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

#2 så tror jeg ikke jeg forstår spørgsmålet ... hvorfor diff. du?


Svar #4
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Tja godt spørgsmål, et eller andet ville jeg prøve....Så har jeg tre ubekendte, det duer selvfølgelig ikke


Svar #5
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Jeg glemte at tilføje at x=e skal være en løsning


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

Hvis spørgsmålet i #0 er korrekt, så indsætter du t=2 i ligningen og løser for x


Svar #7
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Jeg må hellere formulere spørgsmålet korrekt:

Bestem t så x=e er en løsning.

Bagefter skal jeg løse t = 2


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

#7 indsæt x=e i ligningen og løs for t


Svar #9
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

det virkede fint, tak for det, men hvad med t = 2.

Jeg ender med (lnx)^2-4lnx=0.

Kan du hjælpe her?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

#9 hvis det ellers er rigtigt (har ikke regnet), så har du ln(x)^2=4ln(x) dvs.ln(x)=4 dvs .....


Svar #11
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

hvordan får du det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. december 2008 af dara.online (Slettet)

(lnx)2-4lnx=0 ⇔ (lnx)2=4ln(x) ... betragt lnx som ubekendt og forkort ... altså lnx=4 ...

alternativt: 0= (lnx)2-4lnx=lnx(lnx-4) og brug nulreglen


Svar #13
03. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Nå ja, mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. december 2008 af dara.online (Slettet)

#12 rettelse ln(1)=0 løser jo også ligningen ... så du skal bruge alternativet <SORRY>


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. december 2008 af dara.online (Slettet)

... ie 0= (lnx)2-4lnx=lnx(lnx-4) ⇔ lnx=0 v lnx-4=0 ⇔ ....


Svar #16
04. december 2008 af golfisgreat (Slettet)

Jeg forstår......... næsten:-) tak for hjælpen, jeg synes diff.regning er svært, men tak for hjælpen og g'nat


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. december 2008 af mathon

ln2(x) - (2t)ln(x) -(3t2-8t+4) = 0  og t = 2

ln2(x) - 4ln(x)  = 0

ln(x)(ln(x)-4) = 0

x = 1  v  x = e4


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. december 2008 af mathon

"Bestem t så x = e er en løsning."

ln2(e) - (2t)ln(e) - (3t2-8t+4) = 0

1 - 2t - (3t2-8t+4) = 0

-3t2 + 6t -3 = 0

t2 - 2t + 1 = 0

(t-1)2 = 0

t = 1


Skriv et svar til: ligning med lnx

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.