Matematik

aflevering i matematik til imorgen

04. december 2008 af Usser (Slettet)

opgaven går ud på:

udvikling i den gennemsnitlige levetid (middellevetiden) for danske kvinder kan for årene efter 1995 med god tilnærmelse beskrives ved en linæer model

Y=ax+b

Hvor x er antal år efter 1995, og y er middellevetiden (år). Middellevetiden for kvinder er vokset fra 78,0 i 1995 til 80,3 i år 2005.

a) bestem tallene a og b (ER A SÅ 78,0... HVAD B SÅ?)

b) i hvilket år vil middellevetiden for kvinder være 81,5 år hvis udviklingen fortsætter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2008 af utdiscant (Slettet)

I 1995 (x=0) er y = 78, altså må b være lig 78.

Nu kan du udregne a ved at løse ligningen

80,3 = a*10+78

De 10 har jeg fået ved at trække 1995 fra 2005, altså 10 år efter 1995.

b) Når du har fundet a, kan du blot løse ligningen

81,5 = a * x + 78

og finde x


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2008 af 1lillemus (Slettet)

Nej b er 78,0 altså den middellevetiden vi starter med

a er det middellevetiden steger hvert år, og vi ved at den er steget fra78,0 til 80,3 altså en forskel på 2,3 over en periode på 10 år

Så a = (80,3-78,0) / (2005-1995) = 0,23

det år hvor middellevetiden for kvinder vil være 81,5 år, er det antal gange man skal lægge 0,23 til 78,0 før det bliver 81,5 plus 1995

y = ax + b

vi ved at a = 0,23 og b = 78,0 og y = 81,5 så vi mangler at isolere x

81,5 = 0,23x + 78,0 det medføre at 81,5 - 78,0 = 0,23x og det medføre at (81,5 - 78,0) / 0,23 = 15,2 = x

Hell yeah! nu har vi isoleret x, så nu skal 15,2 og 1995 bare lægges sammen og det gir 2010,2 så det er i år 2010,2

Håber du kan bruge det :-)


Svar #3
04. december 2008 af Usser (Slettet)

jo tak mange tak skal i have... det var en meget dejligt at i kunne hjælpe mig!

det hjalp meget!!

i sku dygtige :)

mvh

usser


Skriv et svar til: aflevering i matematik til imorgen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.