Fysik

Plancks lov og Stefan-Boltzmanns lov

06. december 2008 af ra06xmhl (Slettet)

For et perfekt hulrum, som har en form som en kube med sidelængden L, og som udsender sort hulrumsstråling er energien givet ved:

E_x = E_x0 * sin(wt)*cos(n_x*π*x*L)*sin(n_y*π*y*L)*sin(n_z*π*z*L)          (1)

E_y = E_y0 * sin(wt)*sin(n_x*π*x*L)*cos(n_y*π*y*L)*sin(n_z*π*z*L)          (2)

E_z = E_z0 * sin(wt)*sin(n_x*π*x*L)*sin(n_y*π*y*L)*cos(n_z*π*z*L)          (3)

Jeg forstår ikke, hvordan man er kommet frem til ovenstående ligninger.

(1)-(3) er afhængige af hinanden (hvorfor?) - hertil forstår jeg heller ikke ligningen:
div E = (dE_x)/(dx)+(dE_y)/(dy)+(dE_z)/(dz) = 0

På forhånd tak:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: De øverste ligninger handler om noget geometri. Det burde du kunne tegne dig en tegning og overbevise dig selv om er korrekt.

Ligningen for div E er fra vektoranalyse, og det er ikke "d" som du kender det. d'erne i denne sammenhæng angiver partielt afledte, som er universitetsmatematik. div E betyder divergensen af E.


Svar #2
07. december 2008 af ra06xmhl (Slettet)

Hvad er det for én tegning jeg skal tegne? - En tredimensionel bølge eller hvad, og hvordan kommer energien så til udtryk - Amlituden eller hvad?

Jeg er klar over at div, står for divergensen, men jeg forstår stadig ikke, hvad ligningen er et udtryk for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Sådan som jeg forstår det, så skal du tegne en tegning af en kube i rummet drejet en hvis vinkel i forhold til koordinatsystemet. Så burde du komme frem til ovenstående ligninger.

Divergensen er et udtryk for, hvor meget noget ændrer sig i vektorfeltet.


Skriv et svar til: Plancks lov og Stefan-Boltzmanns lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.